35+ Cele mai bune lucruri de făcut și de vizitat în Brașov

Brașovul este orașul de intrare în Transilvania și, probabil, cel mai renumit oraș turistic din România – pe bună dreptate! Dacă vă întrebați de ce ar trebui să vizitați, care sunt cele mai bune lucruri de făcut atunci când sunteți aici, atracțiile și tururile din zonă și alte informații utile pentru a vă planifica călătoria – acest ghid al orașului pe care l-am pregătit conține tot ce trebuie să știți despre vizitarea Brașovului!

Brașovul este renumit pentru atracțiile sale istorice și reperele sale imposibil de ratat, cum ar fi Biserica Neagră, istoria sa medievală bogată și marile piețe deschise, cum ar fi Piața Sfatului, unde localnicii și turiștii deopotrivă se bucură de viața bună.

Centrul istoric al orașului este cunoscut pur și simplu sub numele de Orașul Vechi și este plin de case săsești colorate, alei înguste și multe fortificații, toate purtând mantia grea a secolelor trecute și cu multă istorie de împărtășit călătorilor curioși.

Înconjurat din toate părțile de Munții Carpați, este greu să reziști farmecului Brașovului. Situat în inima României, la intersecția dintre cele 3 provincii istorice care alcătuiesc țara noastră, Brașovul este un loc minunat pentru a vă stabili baza pentru câteva zile în vacanța dumneavoastră în România.

Iată o listă cu principalele repere din Brașov:

Cea mai mare biserică gotică din România este, de asemenea, una dintre cele mai mari biserici în stil gotic din Europa de Est. Datând din secolul al XIV-lea, aceasta se află mândră – și inconfundabil de impunătoare, la marginea Pieței Sfatului și este adesea primul lucru pe care turiștii vor să îl vadă atunci când se află în centrul orașului.

Biserica poate fi vizitată pe tot parcursul anului, dar orele de vizitare depind de anotimp și de serviciul religios. Un bilet costă 20 de lei (aproximativ 4 euro) și merită. Dacă aveți noroc, s-ar putea să aibă loc un concert de orgă în timpul șederii dumneavoastră, dar biletele trebuie cumpărate în avans.

Piața Sfatului este inima orașului vechi al Brașovului.

În orice zi veți vedea copii alergând, adulți făcând o plimbare, bătrâni hrănind porumbei și turiști hipnotizați de frumoasa piață. A te amesteca cu localnicii este unul dintre cele mai bune lucruri de făcut aici și o modalitate excelentă de a înțelege cultura locală.

La fel ca toate piețele orașelor medievale, Piața Sfatului a fost un loc pentru adunări publice, procese și unde se aplica pedeapsa capitală. Clădirea din mijloc, numită Council House (Casa Consiliului), a fost vechea primărie. Era cunoscută și sub numele de Turnul Trompeților, deoarece un bărbat obișnuia să urce în turn și să sune din trompetă la fiecare oră fixă, astfel încât localnicii să știe cât e ceasul.

Astăzi este plin de cafenele, restaurante și clădiri vechi cu o arhitectură saxonă (germanică) impresionantă și bine conservată – și multe legende. Aici se organizează de obicei târguri locale cu tarabe care vând mâncare de casă și produse artizanale și nu doar în timpul sezonului înalt, așa că fiți cu ochii în patru!

Din piața principală începe Strada Republicii, o stradă pietonală lungă și locul perfect pentru a face cunoștință cu arhitectura eclectică a orașului Brașov și cu evoluția sa în timp. Fiți doar atenți în timp ce mergeți de la un capăt la altul!

Catedrala Sfântul Nicolae este prima biserică ortodoxă din piatră din Brașov.
Situată în cartierul Schei, unde trăiau românii ortodocși, aici veți găsi o colecție uriașă de obiecte liturgice și fresce ortodoxe vechi. Iar cu un ghid local veți auzi și povești despre cum au trăit majoritatea românilor sub stăpânirea sașilor.

La exterior, biserica are un amestec uimitor de stiluri arhitecturale care amestecă influențe renascentiste, gotice și baroce. Nu săriți peste anexele bisericii, deoarece acestea sunt, de asemenea, pline de picturi importante, documente istorice și suveniruri unice făcute manual.

Orașul vechi al Brașovului în trecut, cu Poarta Ecaterinei

La fel ca multe așezări din perioada medievală din România, Brașovul avea un sistem complex de apărare a orașului, iar acestea merită vizitate! Bastionul Țesătorilor este cel mai faimos și bine conservat, cu o arhitectură unică în sud-estul Europei.

A început să fie folosit ca loc de desfășurare a concertelor de operă și de muzică, datorită acusticii sale impresionante, așa că verificați dacă are loc ceva în timp ce sunteți acolo! În orice altă zi, există un mic muzeu unde, pentru o mică taxă de 2 euro, puteți găsi o machetă a Cetății Brașovului cu toate sistemele sale de apărare, arme vechi și produse artizanale confecționate de țesătorii orașului – cei care au finanțat bastionul.

O altă fortificație care trebuie neapărat vizitată este Bastionul Graft, construit în secolul al XVI-lea pentru a permite soldaților să ajungă din Turnul Alb (sau Turnul Alb) în oraș. Deși a fost restaurat în 2004, gurile de pușcă sunt impecabil conservate.

Există, de asemenea, Bastionul Artiștilor, aproape de Poarta Schei (Poarta Schei) și chiar sub semnul Hollywood Brașov. Deși mai puțin cunoscut, este bine conservat și folosit uneori pentru concerte și alte spectacole. De asemenea, are un mic muzeu medieval pe care îl puteți vizita pentru o taxă mică.

Un alt punct de reper istoric notabil este Bastionul Fierarilor – și mai sunt încă 4 de văzut!

Vizitați Turnul Alb, Turnul Negru și zidurile medievale ale orașului.

Pe lângă bastioanele de apărare, Brașovul a fost înconjurat de turnuri și ziduri, care sunt acum motive foarte bune pentru a face o plimbare în căutare de puncte de vedere.

Turnul Negru și Turnul Alb sunt faimoase pentru farmecul lor medieval bine conservat: găsiți-le la marginea orașului vechi al Brașovului și urcați în vârful lor pentru a avea o priveliște la fel de impresionantă asupra orașului!

Faceți o plimbare pe lângă zidurile de fortificație care leagă toate turnurile din oraș. Toate se află la distanță de mers pe jos unul de altul și sunt potrivite pentru oricine este obișnuit cu o activitate fizică moderată în timpul vacanței. Și nu săriți peste porțile orașului: Poarta Ecaterinei și Poarta Schei.

Sfat local: cele mai multe dintre principalele atracții ale Brașovului sunt legate de cultura și istoria sașilor; căutați tururi pietonale ale Brașovului care vă vor duce și în cartierul Schei și la Biserica Sfântul Nicolae, unde au trăit românii ortodocși

Cu excepția cazului în care nu doriți să vă plimbați fără țintă fără să știți la ce vă uitați sau să căutați un tur pietonal gratuit de calitate îndoielnică, vă oferim un tur pietonal ghidat al Brașovului. Ghidul nostru local vă va povesti despre istoria orașului, care datează din secolul al XIII-lea, despre cultura locală și vă va ajuta să profitați la maximum de timpul petrecut în Brașov.

Veți afla de ce a fost orașul atât de important încât a fost nevoie să fie fortificat din toate părțile? Cum se face că prima școală românească s-a deschis în Brașov? De ce există o rețea de tuneluri subterane sub oraș?

Muntele Tampa și semnul Brașovului

În orice tur pe jos al Brașovului veți observa un panou masiv în stil hollywoodian, cocoțat sus, pe Muntele Tampa. Să mergi acolo este o necesitate – vei fi răsplătit cu cele mai bune priveliști asupra Brașovului, a Munților Carpați și a zonei înconjurătoare cu câmpiile vaste ale Transilvaniei!

Telecabina Tampa te va duce până acolo și înapoi pentru 25 de lei sau 5 euro, dar poți, de asemenea, să faci o drumeție în sus până acolo și apoi un pic mai mult când ajungi acolo.

Strada Sforii (Strada Sforii) – cea mai îngustă stradă din Europa.

În sfârșit, un alt loc popular de vizitat în Brașov. Strada are doar 135 cm sau 53 de inci la cea mai mare lățime și 112 cm sau 44 de inci. Și dacă credeți că aceasta este una dintre cele mai inutile și înguste străzi din istoria Europei – amintiți-vă că era folosită de pompierii din vechime ca pasaj pentru a evita străzile aglomerate din oraș!

Locuri mai puțin cunoscute de vizitat în Brașov

Dintre multele lucruri de făcut în Brașov, de departe preferatul meu este să mă pierd explorând străzile laterale și străduțele înguste. Să îți imaginezi cum era orașul acum 300 de ani.

În secolul al XVII-lea a avut loc un mare incendiu care a afectat multe clădiri. Cele mai multe dintre ele au fost refăcute în stil baroc, dar au rămas elemente din trecut, așa că îmi place să inspectez stilul și decorațiunile acestor vechi case de oraș. Iar luminile galbene de seară și aerul proaspăt de munte îmi fac plimbarea și mai frumoasă!

Muzeul Casa Mureșenilor este un spațiu cultural care găzduiește evenimente de muzică clasică și expoziții interesante. Muzeul Etnografic din Brașov are o colecție impresionantă de obiecte (îmbrăcăminte, ceramică, obiecte religioase) din culturile românești și săsești din Transilvania

Sau poate doriți să vedeți cum trăiau oamenii obișnuiți în timpul României comuniste? Muzeul Amintirilor Comuniste, deschis recent, este un apartament decorat cu obiecte și mobilier din perioada comunistă a României.

Acesta nu este un muzeu obișnuit, deoarece veți experimenta viața așa cum era pentru toți românii de atunci. Proprietarii au construit muzeul pe baza istoriei și a amintirilor lor personale. Este plin de obiecte din acea epocă și, în timpul vizitei, veți face o călătorie în timp în România comunistă. Acesta este cu siguranță unul dintre cele mai unice lucruri de făcut în Brașov!

Primul muzeu al școlii românești completează frumos lista de atracții culturale din Brașov. Ghidul local de aici vă poate povesti multe lucruri amuzante despre modul în care a funcționat prima instituție de învățământ din România. Și cum nu veți cunoaște limba română, să aveți pe cineva căruia să-i cereți o traducere aici este o idee bună.

Piața de Crăciun este un motiv excelent pentru a vizita Brașovul în timpul iernii. O mulțime de decorațiuni, o atmosferă festivă de Crăciun și mult vin fiert sunt o combinație mortală! Românii sunt oameni veseli, iar sărbătorile de iarnă scot întotdeauna la iveală tot ce e mai bun din poporul nostru!

Piața Sfatului este frumos decorată, iar târgul de Crăciun aduce în Piața Sfatului meșteșugari, artizani și producători locali din toată țara. Cumpărați câteva mezeluri tradiționale sau brânzeturi locale, savurați un kurtos kolac în timp ce sorbiți vin fiert sau tuica pentru a vă încălzi.

Planetariul din cadrul Grădinii Zoologice din Brașov oferă spectacole imersive incredibile despre spațiu și sistemul nostru solar. Chiar dacă spectacolele sunt în limba română, efectele vizuale și experiența pe care o vor avea copiii dvs. merită. Biletele costă 5 euro pentru un adult și 3 euro pentru copii.

Vorbind de copii și de lucruri distractive de făcut cu familia, poate doriți să vizitați Aqua Paradise, un complex imens cu piscine, SPA și facilități de agrement. Acesta are piscine interioare și exterioare, așa că este perfect pe tot parcursul anului, dacă sunteți în căutarea unei modalități plăcute de a vă relaxa după toate vizitele turistice din Brașov!

Una dintre cele mai importante și mai vechi bănci din Brașov se află într-o clădire monument istoric care a fost recent restaurată și deschisă publicului. Banca Culturală Apollonia găzduiește spectacole, evenimente culturale și poate fi vizitată liber.

Clădirea este impresionantă la exterior și este una dintre puținele construite în Jugendstil din Brașov. Așadar, dacă sunteți în căutarea a ceva diferit de casele și arhitectura medievală tipică, aceasta este pentru dumneavoastră!

Excursii de o zi și tururi ghidate din Brașov

Brașovul este orașul perfect pentru a-ți stabili baza pentru câteva zile pentru a bifa de pe lista ta câteva dintre lucrurile de văzut în România de pe lista ta.

Vizitați castelele medievale din apropierea Brașovului sau siturile de patrimoniu UNESCO, explorați satele tradiționale, parcurile naturale sau vedeți animale sălbatice – alegeți! Am creat cele mai bune tururi și excursii unice din Brașov pe care nu le veți găsi nicăieri altundeva, aruncați o privire:

Castele medievale în apropiere de Brașov

Datorită romanului Dracula al lui Bram Stoker și filmului de la Hollywood din 1992, Castelul Bran, cunoscut și sub numele de Castelul Dracula, este atracția turistică nr. 1 din România. Această fortăreață din secolul al XIV-lea este cu adevărat impresionantă, cu multe povești de spus și o excursie populară de făcut din Brașov. Oare Vlad Țepeș (sursa de inspirație pentru Contele Dracula) a avut vreo legătură cu acest loc? Și de ce s-a îndrăgostit Regina Maria de ea?

Ei bine, un tur bine ghidat va răspunde la aceste întrebări – alții vă vor spune doar povești turistice false, așa că aveți grijă!

Castelul Bran se află la 30 km distanță, iar accesul la Bran din Brașov este posibil doar pe drum: cu un tur ghidat, cu o mașină închiriată, cu un taxi (aproximativ 45 de euro dus-întors) sau cu un autobuz de la autogara locală. Biletele costă 10 Euro și, de obicei, este coadă, mai ales în weekend și în plin sezon turistic.

Castelul Peleș din Sinaia este un alt obiectiv celebru în apropiere de Brașov. Construit la sfârșitul secolului al XIX-lea cu tehnologie de ultimă generație pentru acele vremuri, castelul a servit ca reședință de vară pentru familia regală.

Exteriorul său frumos este egalat în egală măsură de interiorul somptuos decorat, așa că nu ratați ocazia de a face un tur în interior. Pentru a ajunge la Sinaia din Brașov, cel mai ușor este cu trenul, deoarece toate trenurile care se îndreaptă spre București vor opri acolo.

O altă atracție populară din apropierea Brașovului este Cetatea Râșnov. Cocoțată pe un munte din orașul Râșnov, cetatea oferă priveliști spectaculoase asupra întregii zone, iar acesta este un motiv suficient pentru a o vizita!

A fost construită ca loc de refugiu pentru sătenii din zonă împotriva forțelor invadatoare și s-a extins continuu de-a lungul timpului. Dacă vă puteți lua ochii de la peisajele frumoase, veți remarca magazinele de artizanat prin străduțele vechi ale cetății.

Sfat pro: Cetatea Râșnov este în prezent închisă pentru lucrări de restaurare. Telecabina care urcă din oraș până la ea funcționează normal și puteți vizita curtea exterioară, dar nu puteți intra înăuntru.

Cetatea Făgăraș este o altă atracție interesantă de vizitat din Brașov. A servit ca sediu al puterii pentru conducători la sfârșitul Evului Mediu și a fost folosită mai târziu ca închisoare comunistă, așa că există multă istorie de învățat acolo.

Cetatea Rupea este, de asemenea, demnă de menționat și împărtășește o istorie similară cu Cetatea Râșnov. Este situată în micul oraș Rupea, la 1h distanță de Brașov, în Transilvania săsească.

Nu în ultimul rând, Cetatea Sighișoara este una dintre atracțiile de neratat din România și este ușor accesibilă din Brașov cu mașina într-o excursie ghidată de o zi sau cu trenul.

Situată în inima Transilvaniei, la răscrucea unor importante rute comerciale, această cetate a fost fortificată de sași și face parte în întregime din patrimoniul UNESCO pentru stilul său autentic. Cetatea este încă locuită de localnici, iar pe străzile sale înguste cu case colorate veți găsi magazine de artizanat, restaurante tradiționale și cafenele confortabile. Urcați și voi pe (multe) scări până la Biserica Mănăstirii – merită!

În drum spre Sighișoara vă veți opri și în faimosul sat Viscri. Alte obiective turistice din zonă includ Cetatea Feldioara, construită de Cavalerii Teutoni în secolul al XIII-lea pentru a ajuta la apărarea împotriva invadatorilor, și Cetatea Rupea.

Vizitați satele săsești cu biserici fortificate

Sud-estul Transilvaniei a fost colonizat de sași (etnici germani) în secolul al XIV-lea pentru a se apăra de invadatorii păgâni. Urme ale stăpânirii și culturii săsești sunt peste tot în Transilvania, dar sunt vizibile în special în satele dintre Brașov, Sighișoara și Sibiu.

Satele săsești au o configurație, un stil de construcție, meșteșuguri și o cultură specifice. 7 dintre acestea au fost incluse în patrimoniul UNESCO pentru bisericile fortificate bine conservate: Viscri, Saschiz, Biertan, Calnic, Darju, Valea Viilor și Prejmer.

Dintre acestea, Viscri este cea mai faimoasă, deoarece Regele Carol al Marii Britanii a cumpărat și restaurat o casă aici pentru a-și petrece vacanța de vară.

Sfat local: alte sate frumoase demne de luat în seamă din Transilvania săsească pe care ar trebui să le vizitați: Malancrav, Alma Vii, Richis și Cincsor.

În ultimul deceniu, majoritatea acestor sate au fost readuse la viață de către orășeni și organizații non-profit care doresc să păstreze și să restaureze modul de viață tradițional. Orășenii au cumpărat case tradiționale și le-au transformat în pensiuni și restaurante inspirate, de tip boutique, așa că vizitarea satelor este unul dintre cele mai importante lucruri de făcut atunci când vă aflați în Brașov!

Vedeți viața rurală în satele tradiționale de munte de lângă Brașov

La sud-vest de Brașov, la poalele Munților Piatra Craiului – după părerea mea, cea mai pitorească zonă din țara noastră – se află mai multe sate renumite pentru stilul de viață montan autentic și bine conservat.

La altitudini de peste 800 de metri, satele Măgura, Peștera, Sirnea și Ciocanu sunt răspândite pe dealuri, iar localnicii de aici trăiesc așa cum o făceau cu zeci de ani în urmă. Agricultură montană, localnici prietenoși, cu o viață activă, dar simplă și, în mod esențial, liniște și pace. Valorile de școală veche ale unei vieți bune.

Sfat pro: dacă dați peste ciobanii care cutreieră dealurile, este politicos să îi salutați sau să le faceți cu mâna! aveți însă grijă la câinii lor, deoarece pot fi prea protectivi

Cel mai bun mod de a vizita aceste sate este să mergi într-o excursie de o zi cu ghid din Brașov, deoarece fără cunoștințe locale nu prea știi pe unde să mergi pe trasee, unde să te întâlnești cu localnicii, să faci poze grozave sau să te bucuri de un prânz tradițional cu brânză și produse locale, produse în casă de către săteni.

O altă modalitate excelentă de a experimenta viața satului românesc și de a vă bucura de viața în mediul rural din Transilvania este să rezervați o experiență de agroturism în Transilvania la o fermă tipică din apropierea Brașovului.

Excursii de drumeție din Brașov

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face când te afli în Brașov este să explorezi Marile Zone de Outdoor din România! Cu Munții Carpați sălbatici pretutindeni care oferă o mulțime de activități în aer liber pentru toată lumea în toate anotimpurile – nu ai cum să te plictisești! Consultați ghidul nostru despre cele mai bune drumeții din România pentru a vă face o idee mai bună despre ce vă așteaptă.

Sfat pro: deoarece Munții Carpați sunt uriași și sălbatici și au o infrastructură de drumeții subdezvoltată pentru turiști, vă recomandăm cu tărie să aveți cizme + îmbrăcăminte adecvată pentru drumeții și să angajați un ghid montan autorizat pentru călătoria dvs. (cum ar fi ghizii noștri)

Cel mai apropiat lanț muntos de Brașov cu cele mai multe opțiuni de excursii de o zi în natură pentru toate nivelurile de dificultate este Munții Piatra Craiului. Aceștia sunt renumiți pentru spectaculoasa și inconfundabila lor creastă calcaroasă de 25 km (foto sus) care zgârie cerul! Ea poate fi traversată într-o excursie de 2 zile de către drumeții experimentați. Puteți, de asemenea, să ajungeți pe creastă și să atingeți vârful La Om, cel mai înalt vârf, la 2.238 m altitudine, într-o excursie de o zi.

Acești munți au o mulțime de trasee de dificultate ușoară și medie și excursii scurte pentru toată lumea. Veți merge la o altitudine de 1.400 – 2.000m prin păduri dense, luminișuri și sate tradiționale.

Parcul Național Piatra Craiului este renumit pentru biodiversitatea sa semnificativă și este cunoscut ca fiind una dintre cele mai virgine și frumoase zone din țara noastră. Defileul Zărnești este o atracție populară, care trebuie neapărat vizitată în parc!

Dacă sunteți în căutarea unei provocări și a unor trasee de drumeție mai aventuroase – Munții Bucegi sunt pentru dumneavoastră! Pe lângă atracțiile populare precum Crucea Eroilor, monumentele naturale Sfinxul și Babele, aici se află și al 6-lea cel mai înalt vârf din România, Vârful Omu, la 2.505 m altitudine, care poate fi escaladat într-o excursie de 2 zile.

Ajungerea pe platoul Munților Bucegi, unde se află aceste atracții, este ușor de făcut cu telecabina din Bușteni sau Sinaia (Valea Prahovei). De aceea sunt atât de populare printre orășeni și drumeții neexperimentați care doresc o zi în natură pentru a vizita locuri cu priveliști spectaculoase! Puteți coborî Munții Bucegi pe versantul vestic în zona Moeciu – Bran și de acolo să continuați drumeția în Piatra Craiului.

Nu în ultimul rând, Munții Făgăraș, cei mai înalți munți din România, cu trasee care pornesc de la 2.300 m altitudine, sunt ușor de abordat din Brașov. Pentru a face acest lucru veți merge pe cel mai bun drum de șosea din lume – Autostrada Transfăgărășan! Drumul este deschis pentru condus doar în perioada 1 iulie – 30 octombrie. În afara acestei perioade, puteți ajunge la Lacul Balea, punctul de plecare pentru majoritatea traseelor, folosind telecabina care trece chiar deasupra drumului.

Liniștea, sălbăticia și frumusețea crudă a Munților Făgăraș, drumețiile pe crestele înalte cu poteci înguste, unde ceața vine dintr-o parte și pleacă pe cealaltă – sunt absolut spectaculoase! Cel mai înalt vârf din România, Moldoveanu, la 2.545 m altitudine, se află aici, așa că sunt destinația preferată a drumeților experimentați.

O altă atracție în aer liber în apropiere de Brașov este Canionul 7 Scări – o frumoasă creație a naturii care vă va face să vă simțiți aventuroși în timp ce urcați pe scările înguste până în vârf!

Această atracție populară este vizitată de obicei în excursii de o jumătate de zi: o scurtă plimbare în pădure, urcarea în canion și apoi întoarcerea.

De asemenea, puteți face o excursie de călărie în Transilvania pe dealuri – frumoasă și pitorească atât pentru începători, cât și pentru călăreții experimentați!

O mulțime de opțiuni pentru excursii cu bicicleta și în jurul Brașovului! Poți merge în munți pentru o aventură adevărată cu bicicleta de munte sau prin satele săsești din Transilvania, conectate printr-o rețea vastă de trasee pitorești pentru biciclete.

Dacă ești un fan al sporturilor de iarnă, atunci Poiana Brașov este un loc potrivit pentru tine, având cel mai mare domeniu schiabil din țară! Poate doriți să consultați și ghidul nostru pentru schi în România.

Mergeți într-o excursie de observare a faunei sălbatice în Brașov

În cele din urmă, unul dintre cele mai bune lucruri de făcut în Brașov este să mergi într-un tur de observare a faunei sălbatice!

România este cunoscută drept ultima rezervație de sălbăticie din Europa și există un motiv întemeiat pentru asta: suntem casa pentru cea mai mare populație de urși bruni din Europa, iar în munți puteți găsi lupi, lincși, mistreți, căprioare, bizoni (dispăruți în toată Europa, dar recent reîmblânziți aici) și multe alte animale!

Lucrăm cu ghizi profesioniști care oferă mai multe tururi de animale sălbatice (ghizii obișnuiți nu au expertiza necesară pentru acest lucru):

  • o scurtă excursie de observare a urșilor bruni, care vă va duce la o ascunzătoare de observare a faunei sălbatice în pădure; stați liniștiți și așteptați să apară urșii (85%< șanse pentru asta) și începe distracția! (observare în condiții controlate; potrivită pentru toată lumea și poate cea mai populară excursie a noastră!)
  • o excursie de o zi de drumeție și de observare a faunei sălbatice în munți; veți merge în adâncul sălbăticiei pentru a lua urme de animale și pentru a ajunge la puncte de observație unde sperăm că veți vedea animale în libertate!
    excursii de 3 zile pentru drumeții și viață sălbatică în cele mai sălbatice (ne-turistice) părți ale Munților Făgăraș; veți sta într-o cabană ecologică special construită cu vedere spre zonele în care umblă animalele și veți merge în excursii ghidate – șanse mai mari de a vedea animale și o experiență minunată!
  • Excursiile noastre cu animale sălbatice din Brașov sunt unice în Europa de Est. Sunt oportunități minunate de a învăța despre Mama Natură, mai ales pentru copii! Dar, din cauza logisticii complexe, nu le subestimați: nu sunt ca excursiile obișnuite și necesită o condiție fizică foarte bună pentru a merge în zone inaccesibile, neturistice.

Și cum natura nu poate fi controlată – și nu vreți să dați peste urși bruni sau mistreți – siguranța este prioritatea noastră cea mai mare. Cea mai bună perioadă pentru excursiile cu animale sălbatice este între sfârșitul primăverii – sfârșitul toamnei.

Există, de asemenea, opțiunea de a vizita Sanctuarul de urși Libearty, în apropiere de orașul Zărnești. Adăpostul a peste 100 de urși bruni salvați din circuri și condiții de viață crude, îi puteți vedea acum fericiți și jucăuși.

Rețineți că aceasta nu este o grădină zoologică, ci urșii sunt ținuți în captivitate. Vizitele sunt posibile doar dimineața și sunt conduse de personalul sanctuarului.

Cele mai bune locuri pentru a mânca în Brașov

După toate aceste excursii de o zi trebuie să vă fie foame! Din fericire, românilor le place să mănânce, să bea și să se bucure de timpul petrecut afară! Pe lângă meniul tipic de inspirație occidentală cu mâncăruri prăjite, burgeri și pizza, în Brașov există destul de multe restaurante care servesc mâncare tradițională românească.

Ieșiți în oraș pentru a găsi rulouri de carne de varză (sarmale), polenta cu brânză proaspătă de vaci (mamaliga), ciorbă de burtă (ciorba de burtă), varză în stil clujean sau pomana porcului (o să aveți o surpriză cu acestea!).

Iată o listă cu restaurantele noastre preferate din 2023 și locurile unde poți merge să mănânci în Brașov (cu meniu în limba engleză!):

  •  pentru bucătăria tradițională românească din Brașov, cele mai bune restaurante sunt cele de la Ceaun,
  •  Sergiana, Ograda sau Sub Tampa. Nu veți fi dezamăgiți! Asortați orice comandați cu vinuri locale (o altă surpriză plăcută!) sau palincă, băutura spirtoasă românească care vă va stimula apetitul & vă va încălzi!
  •  Brașovul este, de asemenea, cunoscut pentru restaurantele sale de bucătărie fusion, unele dintre cele mai bune din țară!
  •  Primul pe lista noastră este Casa Hirscher, un restaurant cosmopolit, elegant și discret, care aduce experiența culinară la un alt nivel. Poarta Schei 4 și Bistro Del’Arte sunt alte două locuri excelente pentru a mânca
  •  opțiunile mai accesibile din punct de vedere bugetar, dar care îți umplu burta, includ Pizzeria Della Nonna, La Birou Bistro sau Old Jack Burger House, unde o masă pentru 2 persoane și băuturile costă în jur de 15-20 de euro; nu ratați să încercați gustările tradiționale de pe stradă – suntem o națiune foarte îndrăgostită de covrigii noștri, de înghețata sub orice formă, formă și mărime, sau de produsele de patiserie umplute cu brânză, carne, ciuperci sau gem, numite merdenele, cel mai bine savurate în centrul orașului!

Cele mai bune locuri din Brașov unde să ieși în oraș pentru cafea și băuturi

Pe lângă mâncare, românilor le place să bea – mai ales cafea și un vin bun 🙂 Scena ieșirii în oraș în Brașov este la modă, modernă și cool, așa că ar trebui să încerci să experimentezi această cultură atunci când ești acolo. Iată câteva sugestii:

Românii adoră să bea cafea, iar Brașovul are o mulțime de cafenele mici și confortabile: încercați Croitoria de Cafea, Home Cocktail Bar sau NOLA Coffeeshop, unde personalul este format din adevărați cunoscători de cafea (și ceai); pentru a afla mai multe, consultați lista noastră cu cele mai bune cafenele din România.

ne plac băuturile noastre așa cum ne place cafeaua: regulat! Dacă sunteți în căutarea unei seri distractive încercați The Kafe Pub, For Sale și Monklint sunt alte două locuri în care ne place să ieșim în oraș
viața de noapte în Brașov are loc vinerea și sâmbăta, așa că verificați următoarele cluburi:

Times Pub, Deane’s, și Rockstadt; alte lucruri distractive de făcut pe care le puteți găsi când sunteți aici întrebând localnicii

Unde să vă cazați în Brașov & buget

Fiind al doilea oraș turistic din România după București, Brașovul se mândrește cu o gamă largă de cazare: hosteluri, pensiuni accesibile, hoteluri și apartamente cu prețuri medii, hoteluri de lux sau sejururi de tip boutique în case medievale.

Rețineți că Brașovul este cel mai popular oraș turistic din România (după București). O mulțime de turiști vin aici începând cu lunile de vară și până la începutul toamnei. De asemenea, în decembrie, când vizitarea Brașovului, de obicei acoperit de zăpadă, este unul dintre lucrurile de top pe care românii le fac cu plăcere pentru a experimenta o iarnă fermecătoare. Așadar, vă recomandăm cu tărie să vă rezervați sejurul și activitățile din timp.

Prețurile restaurantelor și ale cazărilor sunt destul de ridicate în timpul sezonului turistic de vârf, dar puteți găsi în continuare oferte bune dacă vă aventurați pe străzile secundare, puțin mai departe de zona orașului vechi. Un buget rezonabil pentru cazare și masă este de aproximativ 50 – 70 de euro pe zi de persoană.

Cum să ajungi la Brașov și transportul public

Este posibil să vedeți zboruri către Brașov România, dar este posibil ca acestea să nu fie încă operaționale, deoarece orașul este în curs de a-și deschide aeroportul. Dar, fiind situat în inima țării, orașul este foarte bine conectat cu București, Sibiu, Cluj și Iași prin tren și drumuri.

Cel mai simplu mod de a ajunge de la Aeroportul București la Brașov este prin transfer cu naveta (verificați aici) pentru o companie pe care o recomandăm face acest lucru foarte bine. Există trenuri care circulă zilnic între București – Brașov aproape din jumătate în jumătate de oră, iar un bilet de tren costă în jur de 10 euro/călătorie.

De la Cluj-Napoca la Brașov este cel mai ușor să ajungi cu trenul, la fel și de la Sibiu, dar de aici poți lua și un autobuz. Consultați ghidul nostru despre transportul public în România pentru mai multe informații.

Șoseaua care leagă Brașovul de București este de obicei aglomerată, iar în timpul sărbătorilor sau în weekend-uri poate deveni FOARTE aglomerată, ambuteiajele fiind frecvente, mai ales în weekend-uri sau sărbători legale. Așadar, planificați din timp sau, pentru un cost suplimentar, dar cu mai puține probleme – luați un ghid care are experiență în navigarea pe drumurile din România.

Taxiurile din Brașov sunt fiabile și relativ ieftine pentru distanțe scurte: CrisTaxi cu un tarif de 1,99 lei/km și FloTax cu un tarif de 1,93 lei/km. Uber funcționează și în Brașov, la fel ca și aplicația Bolt.

Back To Top