Top 5 cele mai interesante orașe de vizitat în România

România este un amestec de culturi, peisaje și arome. Culorile vibrante ale costumelor tradiționale, pajiștile verzi și luxuriante și pădurile seculare, fumul coșurilor de fum din sate iarna, zumzetul și zbuciumul orașelor medievale cu străzi pietruite vara, toate acestea compun ceea ce Prințul Charles a numit “o țară frumoasă cu oameni remarcabili”. Orașele românești sunt parte integrantă a acestui amalgam de frumusețe, aproape fiecare stradă, zid sau clădire ascunzând o poveste frumoasă care așteaptă să fie spusă.

Vă invităm să descoperiți povestea din spatele a cinci dintre cele mai interesante orașe din România:

Brașov

Unul dintre cele mai vechi orașe cunoscute din România, Brașovul este un oraș de legende și minuni.

Legenda lui Dracula și orașul medieval Brașov

De fapt, aici a apărut pentru prima dată mitul vampirului însetat de sânge cunoscut sub numele de Dracula, povestit de negustorii sași din secolul al XVI-lea, care erau terorizați de raidurile repetate ale lui Vlad Țepeș în sudul Transilvaniei. Potrivit folclorului local, Vlad era furios pe
negustorii care își vindeau mărfurile pe tărâmurile sale, fără a plăti taxe. El a ordonat capturarea a sute de sași și i-a condamnat la moarte prin tragere în țeapă. Prințul a luat apoi prânzul în mijlocul condamnaților agonizând – spune povestea – și, în timp ce mânca, vinul care se vărsa de pe masă a devenit una cu sângele. Istoricii sunt de acord astăzi că, deși crima a avut loc, legenda a fost mult exagerată. Totuși, cine nu ar vrea să vadă locul unde a început totul?

Lucruri de văzut și de făcut în Brașov

Cu toate acestea, Brașovul este mai mult decât această legendă macabră. Orașul găzduiește una dintre cele mai mari catedrale gotice din sud-estul Europei – faimoasa Biserică Neagră, care amintește de istoria medievală turbulentă a orașului.

De asemenea, găzduiește prima școală românească, care încă mai păstrează o sală de clasă cu mobilier datând din secolul al XVIII-lea. Prima școală românească și biserica adiacentă Sfântul Nicolae sunt, de asemenea, punctul de plecare al unei festivități anuale cu origini străvechi, care se desfășoară și astăzi.

Junii Brașovului, în fiecare an, la o săptămână după Paște, șapte grupuri de bărbați cunoscuți sub numele de “Juni”, îmbrăcați în haine tradiționale viu colorate și ținând în mână un buzdugan ceremonial, călăresc caii lor până la ștrandul principal al orașului, într-o paradă unică care îmbină atât elemente păgâne, cât și creștine. După paradă, bărbații se îndreaptă spre periferia orașului, unde li se alătură sute de localnici și turiști la o sărbătoare care durează până la căderea nopții. Bineînțeles, sunteți invitați și dumneavoastră!

Bucurați-vă de o plimbare cu telecabina până la Dealul Tâmpei, situat lângă orașul vechi, puteți lua telecabina și urca până lângă semnul Holywood alike, Brașov. O altă modalitate de a ajunge acolo este pe jos, răsplata ar fi priveliștea superbă a orașului.

Plimbați-vă prin Piața Sfatului sau Piața Primăriei, aceasta fiind principala atracție a orașului. Vă va cuceri inima cu arhitectura sa colorată și cu stilul său baroc. În plus, aici puteți găsi o mulțime de restaurante care servesc mâncare tradițională românească, dulciuri, cafenele și este locul în care se desfășoară o mulțime de evenimente interesante.

Strada Sfoarei sau Strada Sforii, una dintre cele mai înguste străzi din Europa. Construită în secolul al XV-lea, a fost folosită cândva ca pasaj pentru brigăzile de pompieri. În prezent, această stradă a devenit una dintre atracțiile majore ale orașului medieval Brașov.

Turnul Alb – Construit în anul 1494. Trebuie să urcați aproximativ 200 de trepte pentru a ajunge la el, dar odată ajunși în vârf, veți avea o priveliște minunată asupra orașului vechi.

Turnul Negru – Construit tot în 1494. Urcați pe cele patru etaje din interior pentru a vedea o vedere panoramică a Bisericii Negre.

Următoarele tururi operate de TravelMaker includ orașul Brașov:

  • Două castele într-o singură zi – Zi întreagă – Împărțită
  • Transilvania Break – 2 zile – Împărțită
  • Excursie de o zi întreagă la Peleș și Castelul Bran – Zi întreagă – Privat
  • Orașul Medieval Brașov – 2 zile – Privat
  • Turul Bucovinei și al Transilvaniei – 3 zile – privat
  • Turul Transilvaniei Medievale – 3 zile
  • Magic Transylvania – 4 zile – privat
  • Romania UNESCO Heritage Tour – 4 zile – privat

Cum puteți ajunge din București la Brașov?

Sibiu

Un drum de două ore cu mașina spre vest de Brașov vă va duce la o altă comoară transilvăneană: Sibiu, fostă Capitală Europeană a Culturii în 2007.

Cu străzile sale înguste, casele baroce viu colorate și o multitudine de evenimente, de la concerte de muzică la festivaluri de teatru și piețe țărănești, Sibiul vă va da o idee despre cum arată, sună și miroase cu adevărat cultura autentică.

Fostă capitală a Transilvaniei, Sibiul a fost întotdeauna un oraș al inovației și al avangardei.

Lucruri de văzut și de făcut în Sibiu

Sibiul este locul unde a fost înființată prima farmacie de pe teritoriul actual al României, în secolul al XV-lea. De fapt, o clădire mai recentă – care datează “doar” din secolul al XVI-lea – găzduiește acum un muzeu incredibil de istorie a farmaciei, cu peste șase mii de exponate.

O altă atracție care nu trebuie ratată este Galeria de Artă Brukenthal, situată la doar o aruncătură de băț de muzeul farmaciei, în piața centrală a orașului. Amenajată în reședința unui guvernator transilvănean din secolul al XVIII-lea, galeria găzduiește lucrări de Rubens, Tizian și Pieter Bruegel și se presupune că a fost prima galerie de artă publică din Europa Centrală și de Sud-Est.

Și nu în ultimul rând, Sibiul și zona înconjurătoare găzduiesc cel mai mare festival de teatru din sud-estul Europei, precum și un festival internațional de jazz și multe alte concerte și evenimente.

Dar nu uitați să vă bucurați de aer liber! La mai puțin de 10 km de Sibiu se află unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din Europa – Muzeul Civilizației Rurale Astra. Acesta cuprinde peste
300 de case tradiționale, ateliere și hambare din zona preindustrială, legate între ele prin peste 10 km de alei care trec prin petice de pădure ce se întind în jurul a două lacuri frumoase.

Ce mod mai bun de a cunoaște patrimoniul cultural local decât plimbându-te efectiv prin el și descoperindu-l pas cu pas?

Următoarele circuite operate de TravelMaker includ orașul Sibiu:

  • Orașul Medieval Sibiu (Hermannstadt) – 2 zile
  • Turul Transilvaniei Medievale – 3 zile
  • Castele medievale transilvănene și biserici fortificate – 4 zile
  • Transilvania Magică – 4 zile

La fel ca și legendara Roma, Iași – cel mai mare, mai vechi și mai prosper oraș din estul României – se întinde pe șapte dealuri în pitoreasca provincie Moldova. Și, la fel ca și capitala romană, orașul are câteva legende proprii. Potrivit unei legende, teiul de cinci sute de ani de pe dealul Copou ar fi fost locul de întâlnire al celebrului poet român Mihai Eminescu și al iubitei sale Veronica. Nimeni nu știe cu siguranță dacă este cazul, dar un lucru este cert: copacul a inspirat scrierea unor poezii foarte frumoase și este astăzi un simbol al orașului și al patrimoniului său.

Apropo de patrimoniu, orașul găzduiește probabil cea mai frumoasă clădire neogotică din România: Palatul Culturii. Construit la începutul secolului al XX-lea, Palatul a fost centrul administrativ al orașului și al zonei înconjurătoare. În prezent, Palatul funcționează ca muzeu și este acum deschis oricărui vizitator curios să îi descopere interioarele frumos ornamentate.

După o vizită la Palat, nu vă grăbiți și relaxați-vă în grădinile englezești recent construite în apropiere: numeroasele fântâni, bazinele de apă și vegetația luxuriantă vă vor oferi cu siguranță o perspectivă nouă asupra vieții din marile orașe românești!

Timișoara

“Capitală” a vestului României, Timișoara a fost întotdeauna un oraș înaintea timpului său. Orașul este acum mândrul proprietar al mai multor recorduri. Este primul oraș din România cu iluminat public și găzduiește a doua cea mai veche fabrică de bere din țară. Timișoara este, de asemenea, primul oraș din fostul Imperiu Austriac care a găzduit o bibliotecă publică de împrumut și primul oraș din România care a instalat un telegraf și, mai târziu, o linie telefonică. În 1884, a devenit primul oraș cu iluminat public electric din Europa continentală și, în 1953, primul oraș european care a găzduit trei teatre de stat în trei limbi diferite: română, germană și maghiară. Cel mai important, Timișoara a fost punctul de plecare al revoluției române din 1989 și, prin urmare, este văzută astăzi ca un simbol pentru libertate și democrație.

Astăzi, Timișoara este un centru vibrant de cultură și artă. Este un centru istoric cu case baroce colorate cu două și trei etaje, ceea ce a făcut ca orașul să fie supranumit “micul Wien”. Piața Victoriei, locul în care Timișoara a fost proclamată primul oraș românesc liber de comunism, este locul de întâlnire anual a sute de entuziaști de jazz care participă la Jazz TM, unul dintre cele mai importante festivaluri de jazz din țară. Iar dacă se întâmplă să vizitați Timișoara în afara lunilor de vară, nu uitați că sala filarmonicii din oraș – care a fost martora unor interpretări de Franz Liszt, Brahms și George Enescu – încă găzduiește numeroase concerte și audiții.

Nu este surprinzător faptul că Timișoara va deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021.

București

Supranumit la un moment dat “Micul Paris” datorită frumoasei sale arhitecturi clasice europene de dinainte de război, Bucureștiul ar trebui să fie punctul de plecare al oricărei călătorii în România. Despre care se spune că a fost fondat de un cioban în secolul al XIV-lea, orașul a înflorit ca centru de artizanat și comerț, atrăgând pe străzile sale înguste și pietruite negustori din întreaga Europă. Câteva secole mai târziu, aceste străzi sunt încă pline de sute de străini; cu toate acestea, ei nu se află aici pentru a-și vinde personalul, ci pentru a se distra în numeroasele restaurante, baruri, pub-uri și cluburi împrăștiate prin centrul istoric al orașului. De fapt, Bucureștiul este un oraș care nu doarme niciodată, fiind cunoscut pe scară largă pentru viața sa de noapte și pentru zumzetul de pe străzile sale.

În ciuda faptului că găzduiește câteva clădiri foarte frumoase de inspirație pariziană, Bucureștiul păstrează, de asemenea, rămășițe sumbre ale trecutului său comunist. Palatul Parlamentului, construit în timpul dictaturii lui Ceaușescu, este până în prezent cea mai mare, cea mai scumpă și cea mai grea clădire civilă din lume. Înalt de 12 etaje, acesta cuprinde peste o mie de camere cu interioare somptuoase. Zilnic se organizează tururi, precum și diverse conferințe și evenimente. Apropo de evenimente, capitala României este gazda unuia dintre cele mai mediatizate evenimente culturale din Europa Centrală și de Est: Festivalul George Enescu, a cărui ultimă ediție a reunit peste 120.000 de iubitori de muzică clasică din întreaga lume. Dacă nu v-ați cumpărat încă bilete, vă rugăm să vă grăbiți – Bucureștiul vă așteaptă cu brațele deschise și cu muzică frumoasă!

Back To Top