Unul dintre cele mai bine conservate orașe medievale din Europa – Brașov, România, este un pas înapoi în trecut, cu biserici fortificate, cea mai îngustă stradă din Europa de Est și la mică distanță de faimosul castel făcut popular de un vampir infam.
Cunoscut anterior sub numele de Orașul Stalin în timpul erei comuniste, numele Brașovului a venit de la numele unui râu local, numit Barsa. Astăzi, numele orașului se vede din orașul vechi de pe Muntele Tâmpa, amintind de semnul de la Hollywood din California.
După ani de asedii, războaie și influențe din partea sașilor, un trib germanic, Brașovul a renăscut din propria cenușă ca un phoenix. În prezent, orașul este plin de cultură, mâncare delicioasă și tradiții și repere incredibile, ca să nu mai vorbim de activități naturale spectaculoase.
De la canyoning la rafting și drumeții, există ceva pentru toată lumea în Brașov. Faceți o plimbare pitorească în Parcul Nicolae Titulescu sau în apropierea Lacului Noua pentru o vedere clară a insulei din apropiere.
Sunteți gata să vă planificați călătoria la Brașov? Haideți să verificăm cele 41 de lucruri distractive de făcut în Brașov, România!
1 – Explorează Piața Sfatului
Îmbibată de secole de istorie, Piața Sfatului este inima și sufletul Brașovului, debordând de mai multe lucruri de făcut numai acolo.
Vizitează clădirea principală, Casa Sfatului, o frumoasă clădire a primăriei care datează din 1420. Clădirea este una interesantă de privit, deoarece puteți distinge diferitele stiluri arhitecturale, indicând procesul îndelungat de construcție.
Astăzi, puteți intra pentru a vedea unele dintre expozițiile interesante, atât permanente, cât și temporare. De asemenea, puteți intra în Muzeul de Istorie a Brașovului din cadrul Casei Sfatului pentru a afla mai multe despre istoria Brașovului și despre diferitele evenimente istorice care au definit Brașovul.
Plimbați-vă pe istorica Stradă Republicii, care a fost o piață comercială plină de viață. Astăzi, aceasta este la fel de animată ca înainte, fiind o alee pietonală cu magazine și restaurante.
2 – Vizitați istorica și frumoasa Sinagogă Beth Israel
Pășiți în interiorul frumoasei Sinagogi Beth Israel, care a fost construită de prima comunitate evreiască din Brașov, încă din secolul al XV-lea.
Sinagoga se mândrește cu un stil arhitectural neogotic, cu câteva influențe maurești. Ferestrele sale au câteva simboluri de luat în seamă, inclusiv stema a 32 de așezări israeliene și multe altele.
Este cunoscută ca fiind o sinagogă neologică, o ramură a iudaismului care susține evoluția continuă a credințelor în iudaism.
Așteptați-vă să găsiți în interior diverse afaceri și practici centrate pe evrei, de la un spațiu comunitar și un sediu, la un restaurant cușer și câteva cabinete medicale.
În cele din urmă, nu uitați să vă opriți la memorialul Holocaustului și la micile expoziții evreiești din interior pentru a afla mai multe despre comunitatea evreiască din Brașov.
3 – Faceți un tur pe jos al orașului vechi
Explorați pe jos magia și farmecul Orașului Vechi, în timp ce sunteți condus de un ghid local prin cele mai faimoase repere ale Brașovului.
Timp de 2 ore, veți trece pe lângă obiective turistice precum Piața Sfatului și Biserica Sfântul Nicolae. De asemenea, veți merge pe unele dintre cele mai faimoase bulevarde din Centrul Vechi, de la Strada Frânghiei la Strada Republicii.
Alegeți între un tur de zi pe jos al Orașului Vechi sau un tur de noapte, unde veți vedea partea gotică și medievală a orașului luminându-se într-un mod unic.
În cadrul tururilor de noapte, veți asculta, de asemenea, unele dintre cele mai întunecate povești și legende ale orașului, așa că, dacă vă place turismul înfricoșător, turul de noapte este pentru dumneavoastră!
4 – Vizitați Castelul Bran, cunoscut și ca Castelul lui Dracula
Situat la doar 25 de kilometri de Brașov, în Transilvania, Castelul Bran este un obiectiv cunoscut sub numele de Castelul lui Dracula. Cu toate acestea, istoria și lucrurile de făcut la Castelul Bran depășesc cu mult acest aspect.
Faceți o excursie de o zi de la Brașov cu un autobuz confortabil cu climă controlată pentru a explora peisajele impresionante ale Transilvaniei și urcați-vă în Tunelul Timpului, tunelul de 31,5 metri pe care Regina Maria a României l-a proiectat în 1377.
Bucurați-vă de un tur al castelului în sine și vedeți o parte din mobilierul original al castelului!
Când ajungeți în vârf, veți vedea multe expoziții interactive și digitale care detaliază istoria palatului.
După ce ați făcut totul, realimentați-vă cu o masă la restaurantul Castelului Bran, care servește mâncăruri tradiționale românești. Asigură-te doar că faci o rezervare în prealabil.
5 – Plimbați-vă în jurul unei clădiri istorice din anii 1600 la Muzeul Civilizației Urbane
Situat în faimoasa Piață a Sfatului, Muzeul Civilizației Urbane este un spațiu fascinant pe care îl puteți vizita pentru a afla despre importanța uriașă pe care Brașovul a jucat-o ca oraș-portal între est și vest, precum și despre istoria locală.
Muzeul cu 4 etaje, care este găzduit în interiorul unei clădiri istorice din anii 1600, împărtășește cu vizitatorii o introducere excelentă în cultura, tradițiile și credințele locale, ceea ce ajută la o mai bună înțelegere a orașului.
Priviți exemplele de picturi murale originale, textile, artefacte și obiecte restaurate din siturile arheologice din apropiere.
Muzeul este organizat în ordine cronologică, începând cu Brașovul antic, la parter, până la epoca modernă, la etajul 4. Unele încăperi din interior au fost restaurate, de asemenea, la designul lor original!
6 – Vizitați Poarta Ecaterinei, una dintre singurele porți medievale care au supraviețuit
Construită în 1559, Poarta Ecaterinei a fost construită ca mijloc de apărare împotriva inundațiilor și invaziilor. A fost numită după Mănăstirea Sfânta Ecaterina, care se afla în locul unde a fost construită poarta. Pe atunci, era una dintre singurele porți prin care românii puteau intra în orașul înconjurat de ziduri.
Aruncați o privire la detaliile incredibile ale porții, cum ar fi cele 4 mici vârfuri de colț (turnulețe), care au dat simboliza puterea judecătorească. Veți vedea, de asemenea, lângă intrare, stema orașului, cu simbolistică brașoveană.
După multiple accidente, incendii și distrugeri, poarta încă supraviețuiește și a fost restaurată la gloria sa inițială, așa că nu uitați să vă aduceți aparatul foto pentru a poza în fața unui astfel de obiectiv istoric.
Timp de 2 ore, veți trece pe lângă obiective turistice precum Piața Sfatului și Biserica Sfântul Nicolae. De asemenea, veți merge pe unele dintre cele mai faimoase bulevarde din Centrul Vechi, de la Strada Frânghiei la Strada Republicii.
Alegeți între un tur de zi pe jos al Orașului Vechi sau un tur de noapte, unde veți vedea partea gotică și medievală a orașului luminându-se într-un mod unic.
În cadrul tururilor de noapte, veți asculta, de asemenea, unele dintre cele mai întunecate povești și legende ale orașului, așa că, dacă vă place turismul înfricoșător, turul de noapte este pentru dumneavoastră!
7 – Dă-ți drumul la aventură la Adventure Park
Cauți o distracție inocentă și competitivă? Mergeți la Adventure Park Brașov, un joc distractiv cu obstacole în aer liber, situat la 11 minute de Brașov.
Testează-ți reflexele, curiozitatea și forța și, mai ales, distrează-te, în timp ce abordezi jocurile cu obstacole situate în frumoasele păduri românești. Alegeți dintre cele 16 trasee diferite, și activități, toate împărțite în funcție de vârstă și înălțime.
Cu ceva pentru fiecare, de la copii la adulți, toată lumea se va distra de minune! Copiii cu vârste cuprinse între 5 și 10 ani se pot bucura de un mini off-road într-un traseu cu obstacole de 30 de minute, în condiții de siguranță cu jeep-uri, în timp ce părinții se vor bucura de tiroliana pe lac la aproximativ 200 de metri în aer.
Și acesta este doar începutul! Mai sunt multe de făcut în parc, precum și afară, în munți.
8 – Intrați în fascinanta biserică fortificată Hărman
Situată în satul Hărman, la 10 kilometri de Brașov, se află Biserica Fortificată medievală Hărman, care datează din secolul al XIII-lea. Numele de “fortificată” vine de la faptul că biserica era o fortificație care era folosită în apărare atunci când armatele de inamici atacau.
În interior, biserica arată ca majoritatea celorlalte biserici, cu excepția zidurilor înalte de 12 metri, și a altor particularități unice.
Veți afla despre motivul pentru care biserica a devenit o fortificație și despre cât de mulți oameni ar fi putut să se ascundă și să se mențină în siguranță în timpul asediilor și războaielor.
Biserica are încă rămășițe de iconografie pictată pe pereți, inclusiv o imagine a Sfântului Nicolae, căruia i-a fost dedicată această biserică. Biserica este deschisă în perioada aprilie-octombrie, zilnic. Intrarea începe de la 2,50 USD pentru adulți.
9 – Urcați-vă într-un tur de echitație
Evadați de pe străzile aglomerate ale Brașovului și îndreptați-vă spre liniștea și pacea naturii într-un tur pitoresc de călărie.
Admirați frumusețea peisajelor montane și a castelelor din depărtare când treceți pe lângă sate mici și pitorești din apropierea Brașovului. Pe parcursul călătoriei, veți face câteva opriri la câteva repere notabile, inclusiv la câteva biserici fortificate.
Unele experiențe de călărie includ un prânz tradițional la picnic și întoarcerea cu un autobuz cu aer condiționat după ce ați lăsat caii la grajd.
Dacă preferați o trăsură trasă de cai, nu ezitați să rezervați una și treceți prin păduri frumoase, inclusiv prin Țara Vulcanilor, sate adormite și lacuri. Dacă timpul vă permite, puteți fi dus la Observatorul de animale sălbatice pentru a arunca o privire la animalele locale.
10 – Pășește în Evul Mediu la Fortăreața Weaver’s Bastion
Cetatea Weaver’s Bastion se află la 11 minute de centrul Brașovului și a servit ca turn de pază care a fost construit pentru a proteja orașul înconjurat de ziduri.
Înăuntru, puteți vedea curtea frumoasă și o priveliște a zidurilor groase care au rezistat testului timpului, precum și atacurilor inamicilor. În interiorul fortăreței există un muzeu, contra unei taxe mici, care include jocuri de tir cu arcul și puzzle-uri și activități cu tematică medievală.
În timp ce parcurgeți muzeul, veți găsi exponate care prezintă arme medievale antice, precum și machete la scară a ceea ce arăta orașul înconjurat de ziduri.
De la începutul anilor 1900, cetatea a găzduit o varietate de activități și evenimente culturale, inclusiv concerte acustice și operă.
11 – Gustă din viața medievală în interiorul Cetății Brașovului
La 18 minute de centrul Brașovului se află Cetatea Brașovului, o cetate de apărare din secolul al XV-lea.
Situată în vârful unui deal, a fost considerată o apărare foarte importantă, cu o vizibilitate mare.
În interior, veți vedea că din când în când au loc evenimente culturale, cum ar fi festivaluri medievale și expoziții temporare care merită să fie vizitate. Există și un restaurant în interior, pentru cei care doresc să încerce o mostră din bucătăria tradițională romană în timp ce se află la cetate.
Mai mult decât orice, veți vedea rapid că priveliștile din cetate sunt incontestabil de incredibile. De la ferestrele fortăreței puteți vedea orașul vechi, munții din depărtare și câteva obiective turistice, cum ar fi Biserica Neagră.
12 – Vezi cea mai mare orgă din România în interiorul Bisericii Negre
Cunoscută ca fiind una dintre cele mai mari biserici medievale la est de Viena, Biserica Neagră este de departe unul dintre cele mai fascinante elemente pe care să le adăugați pe lista de lucruri de făcut în Brașov.
Biserica Neagră din secolul al XIV-lea este încă în reparații de la un incendiu monumental care a cuprins orașul în secolul al XVIII-lea. Cu toate acestea, vizitatorii au încă posibilitatea de a intra și de a vedea cu ochii lor ce se află în interior.
La exterior, veți remarca stilul arhitectural gotic, unul dintre cele mai bune din Brașov. În interior, veți vedea cea mai mare orgă mecanică din țară, precum și o mare colecție de covoare turcești.
Vă întrebați de ce biserica se numește Biserica Neagră și alte fapte interesante? Rezervați un tur de oraș al Brașovului pentru a afla acest lucru, și multe altele!
13 – Petreceți o zi ploioasă în interiorul Centrului de agrement Poiana Brașov
Perfect pentru o zi ploioasă, bucurați-vă de activitățile de interior care vă așteaptă la Leisure Center Poiana Brașov! De la bowling, mini-hochei, mini-fotbal și multe altele, veți descoperi că există câte ceva de care se poate bucura toată lumea.
Situat lângă pârtia de schi Bradul, Centrul de Agrement Poiana Brașov are o mulțime de activități cu care copiii se pot dezlănțui, dar și adulții, cum ar fi să joace biliard, bowling, să se plimbe în spațiile expoziționale și multe altele!
În afară de jocuri, au loc și spectacole și concerte live, iar dacă vă este foame, intrați în spațiile de alimentație publică și în cafenele pentru a vă realimenta rapid!
Prețurile variază în funcție de activitățile la care doriți să participați, așa că puteți achiziționa activitățile separat sau puteți opta pentru pachete în funcție de ceea ce căutați.
14 – Priviți prima tiparniță din România la Muzeul Prima Școală Românească
Muzeul Prima Școală Românească, situat în Șcheii Brașovului, a fost o școală pe care elevii o frecventau pentru a învăța limba română. Aceasta este situată în interiorul istoricei biserici Sfântul Nicolae și, începând cu anul 1583, a fost folosită ca spațiu de învățământ pentru elevii români.
Se crede că în școală au învățat în total aproximativ 1.730 de elevi, iar aceștia proveneau din toate zonele diferite din apropierea Brașovului.
Astăzi, școala s-a transformat într-un muzeu, unde puteți vedea exemple de obiecte de clasă și alte artefacte educaționale. Vedeți exemple de biblii slavone și românești, o posibilă versiune a unei reviste pentru elevi, precum și prima tipografie din România.
Intrarea în muzeu pornește de la 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru studenți. Muzeul este deschis în fiecare zi între orele 9:00 și 17:00.
15 – Căutați niște urși la Sanctuarul de urși Libearty
Vizitați cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa, Libearty Bear Sanctuary. Sanctuarul are o suprafață totală de 69 de hectare și este situat în Munții Carpați. De la înființarea sa în anii ’90, sanctuarul a reușit să salveze, să vindece și să elibereze peste 100 de urși bruni.
Urșii din România au avut mult de suferit de pe urma oamenilor lacomi, de la cei care îi țineau în cuști pentru a atrage oamenii în magazinele și restaurantele lor, până la cei care îi foloseau pentru pură distracție.
Astăzi, sanctuarul, care a fost evaluat foarte bine de multe organizații, este un loc minunat pentru a vizita și a contribui cu orice ajutor, având ocazia de a observa aceste creaturi frumoase.
Sanctuarul poate fi vizitat doar cu un tur ghidat, așa că nu uitați să le verificați.
16 – Plimbați-vă prin parcul plin de viață Nicolae Titulescu
Vizitați cel mai mare parc din Brașov, Parcul Nicolae Titulescu (Parcul Central Brașov) care se află în centrul Brașovului.
Debordează de tone de activități și obiective turistice de văzut, parcul este locul unde localnicilor le place să se adune, de la oameni mai în vârstă care joacă șah până la copii mai mici care aleargă și se joacă în locurile de joacă.
Admirați grădinile frumos îngrijite, statuile din jur și busturile unor personalități istorice românești, dintre care unul este diplomatul Nicolae Titulescu, după care parcul este denumit.
Bucurați-vă de o plimbare în jur și vedeți fântâni frumoase care împodobesc aleile și o mulțime de bănci pe care să luați loc pentru a absorbi peisajul.
În anumite zile, piețele și târgurile vor acapara părți ale parcului și vă puteți bucura de un pic de cumpărături, fie că este vorba de obiecte de artizanat sau de produse alimentare.
17 – Obțineți priveliști impresionante ale orașului la Turnul Negru
Cunoscut în Brașov sub numele de Turnul Negru, Turnul Negru este un monument important din Brașov care se află pe Dealul Warthe, la vest de Brașov.
Turnul înalt de 11 metri a fost construit în secolul al XV-lea, fiind unul dintre primele turnuri de apărare din Brașov. Interesant este că numele provine de la faptul că turnul a fost lovit de fulger în 1559.
În prezent, puteți intra în interior pentru a vedea exponate de obiecte realizate de croitorii și fierarii din epoca medievală.
De asemenea, puteți urca pe cele 4 etaje folosind scara îngustă de lemn până în vârful turnului.
Veți ajunge la acoperișul modern din sticlă și veți vedea prin el unele dintre priveliștile extraordinare ale orașului, inclusiv muntele Tampa, care este verde, și telecabina care trece chiar prin el.
18 – Descoperă ascunzătorile secrete din interiorul Bisericii Fortificate Prejmer
La doar 22 de minute de Brașov, în județul Prejmer, se află Biserica Fortificată Prejmer, construită între anii 1212-1213. Așezată inițial de cavalerii teutoni germani, biserica a fost preluată ulterior de comunitatea transilvăneană.
Biserica, care a trecut de la romano-catolică la luterană, a devenit un refugiu sigur pentru familiile din sat în timpul războaielor. Fiecare familie avea o cameră specifică care îi era atribuită în cazul în care satul ar fi fost atacat.
Biserica fortificată este astăzi un muzeu și face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Puteți vizita pentru a vedea zidurile groase, camerele secrete de ascundere și biserica din interior. De asemenea, veți putea vedea crenelurile impresionante din exteriorul bisericii și veți putea afla cum au fost construite.
19 – Vedeți animalele locale din România la Grădina Zoologică Brașov
Vizitați peste 380 de specii diferite de animale, de la piranha cu burtă roșie la pești de recif prădători, lei albi, cerbi europeni și chiar un piton de sânge, atunci când vizitați Parcul Zoo Brașov.
Grădina zoologică de 25 de acri este situată în regiunea sud-estică a Brașovului, în mijlocul pădurii dense din România. O parte a grădinii zoologice include, de asemenea, un planetariu, și un acvariu de la recentele sale renovări din 2017.
Consultați calendarul lor online pentru a vedea dacă puteți vizita grădina zoologică de Ziua Internațională a primatelor (1 septembrie) sau de Ziua Internațională a Panda Roșu (21 septembrie), când grădina zoologică găzduiește evenimente distractive și activități de învățare orientate în principal către copiii mai mici.
Biletele sunt vândute online și în persoană, deși grădina zoologică sugerează cumpărarea online pentru a evita problemele la ușă.
20 – Încercați să mergeți pe Strada Sforii, cea mai îngustă stradă din Europa de Est
Folosită inițial ca o scurtătură pentru ca pompierii să ajungă dintr-o parte în alta a orașului, astăzi, Stada Sforii este un bulevard faimos, cunoscut pentru că este oficial cea mai îngustă stradă din toată Europa de Est.
Pentru a ajunge la Strada Sforii (cunoscută și sub numele de Strada Frânghiei) este nevoie de doar 5 minute de mers pe jos din Piața Sfatului, în direcția Poarta Schei.
Strada este decorată cu picturi murale și mesaje pe ambele părți ale zidului, însă, localnicii și foștii vizitatori recomandă să vă uitați frecvent deasupra dumneavoastră pentru a vedea dacă nu cumva sunt excremente de porumbel! Strada îngustă măsoară aproximativ 44 de centimetri lățime în cel mai îngust punct al său și 80 de metri în lungime totală.
Asta înseamnă că, atunci când cineva se îndreaptă în sens opus spre dumneavoastră, va trebui să alternați pentru a vă lăsa să treceți unul pe celălalt!
21 – Bagă-te în interiorul fascinantei peșteri Valea Cetatii
Vizitați ceea ce pare a fi o lume subterană secretă la Peștera Valea Cetatii. Se crede că peștera a fost formată de forța apei de-a lungul timpului, care a creat galerii și figuri de calcar cu forme interesante.
Deși peștera a fost descoperită în mod oficial în 1949, abia în 2010 a avut loc un proces de excavare adecvat pentru a construi ceea ce este acum Peștera Valea Cetatii, care este foarte atractivă pentru turiști.
Utilizând materiale și zeci de lumini LED concepute pentru a nu deranja ecologia locală, diverse scări și pasarele întâmpină vizitatorii pentru a vedea măreția peșterii din interior. Aruncați o privire la peștera formată în mod natural, inclusiv la figurile din calcar natural,
Pe lângă vizionarea frumoaselor stalactite, și a figurilor de piatră, puteți asista chiar și la un concert al Filarmonicii Brașov chiar în interiorul peșterii!
22 – Vedeți Biserica Sfântul Nicolae – una dintre cele mai vechi biserici din Transilvania
Aruncați o privire în interiorul Bisericii Sfântul Nicolae, considerată a fi una dintre cele mai vechi biserici din Transilvania, care găzduiește câteva fapte și piese interesante.
Datând din 1392, biserica originală a fost construită complet din lemn. Cu toate acestea, a suferit o renovare în 1495, când biserica a fost reconstruită din piatră.
În interior veți vedea exemple impresionante de fresce, dintre care multe au fost pictate de celebrul Mișu Popp. Există un zid care înconjoară incinta bisericii, ceea ce era o practică obișnuită pentru bisericile din acea vreme, în caz de atacuri.
În curtea bisericii, veți găsi Prima Școală Română, o statuie a lui Coresi un editor care a tipărit primele câteva cărți în limba română, un cimitir în care este îngropat Nicolae Titulescu și o bibliotecă cu arhivele bisericii.
23 – Mergeți la schi la Poiana Brașov
Mergeți pe pârtiile de la Poiana Brașov, cu peste 13,7 kilometri de pârtii și 5 kilometri de trasee de schi din care puteți alege! La o altitudine de 941 și 1.783 de metri, Poiana Brașov este o evadare de iarnă preferată de localnici.
La pârtii, veți găsi, de asemenea, scene de lacuri frumoase, pajiști și munți înzăpeziți oriunde vă uitați, iar pentru distracție, există o mulțime de restaurante, cafenele și baruri, perfecte pentru a vă înfrupta și a vă încălzi.
Fie că mergeți pentru o zi, fie că faceți o escapadă de un weekend, există multe cabane, pensiuni și vile pregătite pentru sosirea dumneavoastră.
Puteți rezerva o lecție de schi, sau puteți să vă dați pe pârtii imediat cu un tur care vă va duce de la hotelul dumneavoastră, până la pârtiile din Brașov pentru o zi.
24 – Descoperiți interiorul Castelului Peles
Castelul Peles se află la puțin peste o oră de Brașov și este considerat a fi primul castel european care a avut electricitate, având propria centrală electrică în 1884.
Castelul a fost reședința fostului rege Carol I al României și a familiei sale, în care s-a născut fiul său, Regele Carol al II-lea.
În interior, vizitați castelul restaurat, amenajat în felul în care locuia regele, cu unele piese de mobilier originale. Unele exponate prezintă, de asemenea, arme și picturi vechi.
O altă modalitate de a admira marele castel și natura din jurul său este rezervarea unui tur panoramic cu elicopterul! În timpul turului, veți vedea și Mănăstirea Sinaia, o mănăstire ascunsă, veche de 300 de ani, și o biserică istorică dedicată Fecioarei Maria.
25 – Faceți o plimbare în jurul lacului Noua
Relaxează-te sau fă o plimbare energizantă în jurul frumuseții Lacului Noua, aflat la doar 13 minute de mers cu mașina de centrul Brașovului. Plin de tone de lucruri de văzut și de făcut, lacul are o insulă frumoasă în mijloc, precum și multe restaurante și baruri pentru distracție.
Indiferent de anotimpul în care îl vizitați, există întotdeauna ceva de făcut. În timpul verii, puteți planifica un picnic sau puteți petrece timpul pe malul lacului. Iarna, este obișnuit să vezi oameni care încă se plimbă iarna!
Cert este că mulți oameni adoră să facă o plimbare pitorească de-a lungul lacului sau să opteze pentru o drumeție rurală pe dealurile accidentate.
26 – Faceți o drumeție pe faimosul Munte Tampa
Obțineți priveliști panoramice incredibile ale Brașovului din vârful muntelui Tampa.
Muntele, care găzduiește animale locale, de la ciocănitoarea neagră, bufnița de Ural și pițigoiul eurasiatic, este o drumeție preferată de localnici pentru a avea o vedere clară asupra orașului.
Drumeția durează aproximativ 1 oră dus-întors pentru a ajunge în vârf, iar priveliștile de acolo de sus sunt cu adevărat frumoase. Se pot vedea cam toate obiectivele turistice majore, de la Piața Sfatului, la diferitele fortificații și porți.
Fă-ți o poză cu semnul Brașovului, care a fost amplasat acolo după ce orașul a fost numit Orașul Stalin în perioada comunistă.
Dacă sunteți prea obosit să coborâți pe jos, urcați-vă în telecabina panoramică pentru o priveliște supremă. Biletele încep de la 16 lei.
27 – Obțineți vederi panoramice ale orașului vechi de la Turnul Alb
Similar cu Turnul Negru, Turnul Alb este un alt turn de apărare și de veghe care a fost construit pentru a ajuta la protejarea orașului înconjurat de ziduri împotriva atacurilor în secolul al XV-lea.
Înăuntru, puteți vedea șemineul vechi, balcoanele pitorești, muzeul și chiar să urcați în vârf, așa cum făceau gărzile cu scara de piatră, și să aveți vederi largi asupra zonei din apropiere, inclusiv asupra Orașului Vechi.
Muzeul găzduiește artefacte vechi, de la armamentul folosit pentru a proteja orașul în acea vreme, până la obiecte care au fost găsite în interiorul turnului de pază.
Totuși, urcarea în vârful turnului de veghe nu este pentru cei slabi de inimă, deoarece scara este foarte îngustă.
28 – Plimbare prin Poarta Șchei
Cunoscută local sub numele de Poarta Șchei, Poarta Șchei este situată chiar lângă faimoasa Poartă a Ecaterinei, la doar 5 minute distanță de Orașul Vechi.
Scopul acestei porți era ca românii, care în secolele XIII-XVII nu puteau locui în interiorul orașului înconjurat de ziduri, să plătească o taxă de trecere pentru a lucra în interiorul orașului. La acea vreme, românii trebuiau să locuiască în cartierul Șhei, chiar în afara porților.
Nu uitați să vă opriți în cartierul istoric Șhei, unde puteți vedea rămășițe din istoria comunității românești care a trăit acolo în timpul stăpânirii săsești.
Ușor diferită de Poarta Ecaterinei, Poarta Șchei a fost construită astfel încât să permită traficul prin mijloc și 2 arcuri mai mici pentru pietoni. Poarta se mândrește cu un stil frumos și clasic.
29 – Luați bilete la un spectacol la Teatrul Sică Alexandrescu
Teatrul Sică Alexandrescu a fost înființat în 1946 sub un alt nume, Teatrul Popular din Brașov.
Debordează de teatru istoric și de evenimente care au avut loc în interiorul teatrului, astăzi, puteți experimenta un pic din istoria teatrului asistând la un spectacol.
Rezervați-vă bilete pentru a asista la o operă, la un spectacol de comedie și la alte spectacole, sau verificați festivalurile internaționale, cum ar fi un spectacol de tango argentinian, sau rezervați excursii.
Deși majoritatea evenimentelor sunt în limba română, este o experiență culturală pentru a vă bucura și a cunoaște scena teatrală locală.
Pentru a verifica spectacolele viitoare, accesați site-ul web al teatrului și aruncați o privire pe calendar pentru a găsi un spectacol pe care ați dori să îl vedeți. Biletele pot fi achiziționate online.
30 – Experimentați o drumeție pitorească prin Parcul Național Piatra Craiului
Planificați o escapadă în natură în Parcul Național Piatra Craiului, un parc minunat cu lacuri glaciare și cea mai lungă și mai înaltă creastă calcaroasă din țară.
Situat în sudul Munților Carpați, principala activitate de făcut aici este drumeția, iar localnicii și vizitatorii se bucură să își ia câteva ore pentru a respira puțin aerul proaspăt de munte.
Una dintre cele mai simple modalități de a planifica o drumeție în parcul național este să rezervați o excursie de drumeție în Parcul Național Piatra Craiului.
Puteți alege între o drumeție de o jumătate de zi sau una dintre drumețiile de 2 zile care vă poartă prin pajiști alpine, păduri dense și sate somnoroase. Pe drum, veți trece și pe lângă câteva castele!
31 – Fiți atenți la arta stradală plină de culoare
Chiar dacă nu pare așa la prima vedere, Brașovul are câteva picturi murale și artă stradală pe care să le vezi în timpul vizitei tale.
Chiar lângă Piața Sfântul se află o pictură murală abstractă uriașă, multicoloră, care merită văzută, mai ales având în vedere cât de aproape este de Centrul Vechi. Un alt loc de vizitat este lângă Turnul Alb. Acolo puteți vedea un exemplu de pictură murală de război care merită cu siguranță să fie verificată.
De asemenea, nu uitați de Strada Sforii, care, de asemenea, are o parte echitabilă de artă stradală și picturi murale intrigante, mai ales având în vedere că este cea mai îngustă stradă din Europa de Est.
Așadar, fie că sunteți într-un tur de plimbare, fie că vă plimbați pe cont propriu, asigurați-vă că verificați diferitele imagini de artă stradală care decorează unele dintre străzi.
32 – Admirați opere de artă românească în interiorul Muzeului de Artă Brașov
Situat vizavi de Parcul Central se află o vizită obligatorie pentru iubitorii de artă, Muzeul de Artă Brașov.
Uitați-vă la operele de artă impresionante din interiorul muzeului, dintre care o mare parte sunt create de artiști români sau sunt opere de artă care au legătură cu România sau Brașovul.
Veți aprecia organizarea operelor de artă, acestea fiind clasificate astfel încât să urmăriți evoluția artei încă din perioada săsească și până după război.
Muzeul găzduiește peste 100 de opere de artă diferite în cele 6 săli ale sale, de la picturi la sculpturi, desene și multe altele.
Muzeul este deschis pe tot parcursul anului, cu ore și programe speciale de vară și de iarnă.
Intrarea în muzeu costă 50 de lei, iar tururile sunt disponibile la un cost suplimentar.
33 – Aflați mai multe despre stâncile lui Solomon
Faceți o plimbare prin Solomon’s Rocks și aflați despre legendele interesante care bântuie acest spațiu natural.
La doar 8 minute de mers cu mașina de centrul orașului Brașov, Stâncile lui Solomon sunt situate anume la marginea sudică a cartierului Schei, în apropierea râului Scheiu. Încă de la începutul secolului al XX-lea, excavatoarele au găsit rămășițe a ceea ce pare a fi urmele unei cetăți.
Mulți localnici au ajuns la concluzia că stâncile rămase în urmă au legătură cu legenda lui Solomon, un rege maghiar care a fost blestemat să moară și a căzut într-un abis. Acest lucru a făcut ca muntele să se rupă în două, creând astfel rocile.
Localnicii se bucură de sunetele pașnice ale apei pârâului care lovește rocile, precum și de drumeții sau chiar de ciclism montan în apropiere.
34 – Mergeți cu mașina pe Autostrada Transfăgărășan, unul dintre cele mai incredibile drumuri din Brașov
Sunteți gata pentru niște peisaje cu adevărat frumoase? Închiriați o mașină sau găsiți pe cineva cu una și conduceți pe emblematica Autostradă Transfăgărășan.
Prezentată în presa locală și internațională, această șosea are o lungime de peste 150 de kilometri, iar în cel mai înalt punct al său, atinge 1.042 de metri.
Priveliștile uimitoare includ pe cea a lacului Balea, munți acoperiți de natură și văi uimitoare. Arată ca o imagine desprinsă dintr-o carte poștală!
Drumul a fost construit în anii ’70 pentru a crea o scurtătură prin munți pentru ca soldații să ajungă mai repede în nordul României.
În prezent, atât localnicii, cât și vizitatorii se bucură să conducă pe drumul asfaltat, cu denivelări, care nu este periculos de parcurs. De-a lungul călătoriei, veți surprinde, de asemenea, priveliști de castele, și case de lac, în timp ce treceți în zig-zag prin munte.
35 – Vizitați Cetatea Râșnov, una dintre cele mai bine păstrate cetăți din România
Cetatea Râșnov este o clădire de apărare care datează din 1225 și a fost construită pentru a oferi un refugiu sigur localnicilor în vremuri de război.
Situată pe un vârf de deal pitoresc izolat, înconjurată de dealuri verzi și păduri dese, cetatea nu este doar frumoasă la vedere, ci are și o formă impresionantă în interior.
Pentru a o vizita, puteți fie să luați un taxi și apoi să urcați singuri pe jos până la cetate, fie puteți alege o abordare mai distractivă și să luați telecabina până în vârf pentru 2,50 lei.
Pe măsură ce explorați terenul, veți vedea mai multe clădiri de piatră, care au fost restaurate și care oferă o experiență minunat de imersivă în primii ani ai României.
36 – Pregătiți-vă pentru o zi plină de aventură la Seven Ladders Canyon
Ia-ți costumul de neopren pentru o expediție prin Cheile Dâmbovicioarei, în timp ce explorezi alte câteva repere din zona rurală a Brașovului.
Bucurați-vă de adrenalină în canioning, privind aventurile la 880 de metri în aer! După aceea, veți explora frumosul sat rural Podul Dâmboviței și veți trece apoi pe lângă impresionanta cetate Oratia.
Rezervați un tur care va planifica confortabil toate detaliile excursiei dumneavoastră aventuroase, inclusiv transportul de la hotelul dumneavoastră la obiectivele turistice.
În cadrul experienței tale, te vei opri și la mistica Peșteră Dâmbovicioara, o peșteră străveche cu stalactite, iar pentru a încheia cu bine, vei lua prânzul la o fermă tradițională de oi, exact ca un localnic.
Tururile sunt oferite frecvent, așa că dacă sunteți în căutarea unor lucruri aventuroase de făcut în Brașov, acesta este!
37 – Relaxează-te lângă piscină cu o băutură la Aquatic Paradise
Bucură-te de o zi frumoasă de vară la parcul acvatic Aquatic Paradise! În interiorul acestuia, veți găsi câte ceva pentru toată lumea, de la cei care vor să se răcorească prin distracție pe toboganele de apă, până la cei care vor să se bucure de un moment de relaxare în interiorul unui jacuzzi sau să joace un meci de volei.
Parcul acvatic se află la doar 8 minute de mers cu mașina din centrul Brașovului, iar parcul oferă mult mai mult decât tobogane distractive și jacuzzi relaxante. Achiziționați o băutură și savurați-o la piscină sau realimentați-vă cu o masă completă înainte de a merge din nou la distracția în apă.
Nu știți să înotați? Vă puteți bucura în continuare de distracție la bazinele de mică adâncime sau, mai bine, luați o lecție de înot cu un membru profesionist al personalului.
38 – Fiți creativi și rapizi în interiorul unui Escape Room
Pune-ți inteligența laolaltă cu prietenii tăi în timp ce te lupți cu întrebările și ghicitorile din interiorul unui escape room.
Descoperă escape room-ul inspirat din Game of Thrones, unde trebuie să ajuți la salvarea King’s Landing împreună cu prietenii tăi, într-un timp record.
Rezervă-ți experiența escape room, activitatea perfectă de făcut într-o zi ploioasă, pentru o mică evadare din realitate!
La final, veți primi o fotografie gratuită, cu timpul record pe care l-ați luat pentru a rezolva misterul.
Potrivit vizitatorilor trecuți, este un escape room ușor-mediu dificil, cu decorațiuni incredibile și recuzită realistă. Escape room-ul poate fi făcut în grup sau cu partenerul tău.
Escape room începe de la 19,00 USD, dar prețul poate varia în funcție de mărimea grupului.
39 – Vâsliți cu curenții într-o experiență de Wild Water Rafting
Indiferent dacă ați mai făcut sau nu rafting înainte, cu siguranță vă veți bucura de experiența de infarct pe care o veți trăi împreună cu grupul dumneavoastră în Wild Water Rafting.
Rezervă-ți turul și relaxează-te știind că totul este asigurat, de la echipamentul de rafting până la îndrumarea pe care o vei primi înainte de a intra în apă, indiferent dacă ești un profesionist experimentat sau un începător complet.
Când sunteți pe plută, veți lucra cu toții împreună, fiecare persoană asigurând un rol vital în gestionarea și manevrarea plutei, creând unele dintre cele mai frumoase amintiri.
Experiența Wild Water Rafting durează în jur de 4,5 ore și asigură transportul, din câteva puncte din Old Town.
Asigurați-vă că comunicați cu furnizorul de turism și, eventual, aranjați o preluare de la hotel.
40 – Mergeți în cele mai bune baruri din Brașov
Intră în 4rooms pentru o noapte de distracție maximă, dans, muzică și chiar întâlniri cu noi prieteni, situat convenabil în inima orașului vechi. Asigură-te că ajungi după ora 22:00 la Times Pub, un pub în limba engleză cu muzică tare, băuturi grozave și o distracție care așteaptă să se întâmple.
Cei care doresc să se relaxeze cu un pahar de vin într-o ambianță confortabilă trebuie să viziteze II Caminetto sau Vanilla Urban Lounge.
Descoperiți scena muzicală locală și artiștii locali la Musik Cafe, iar pentru cei care sunt în căutarea celui mai bun cocktail din Brașov, mergeți la Agho Cocktail Studio.
41 – Satisfaceți-vă pofticiosul interior la cele mai bune restaurante
Pentru o cină rafinată, luați în considerare mâncărurile românești elevate de la Restaurant Belvedere. Restaurantul oferă priveliști deosebite ale orașului și opțiuni de mâncare la fel de delicioase din care puteți alege. Rezervați-vă masa pe site-ul lor.
Savurați gustul Europei de Est și al Brașovului și vizitați Casa Tudor. Comandați mâncarea tradițională românească, Ciorbă de cartofi, o supă de cartofi și legume, iar apoi continuați cu Papanași, o gogoașă dulce cu brânză.
Cei care caută opțiuni europene sănătoase, mergeți la La Ceaun din Piața Sfatului. Oferind ceva atât pentru iubitorii de carne, cât și pentru vegetarieni/vegani, opțiunile de mâncare sunt nesfârșite, iar prețurile sunt rezonabile.
Simțiți nevoia de un burger? Ajungeți la Gratar Urban pentru o combinație de burger și bere de modă veche. Burgerii delicioși sunt din carne de porc, pui și vită, cu sosuri de smochine, brie și afine.
Cum se ajunge la Brașov?
Aeroportul principal pe care veți ajunge este Aeroportul Internațional Brașov-Gimbav (BRV). Aeroportul se află la doar 16 minute de Centrul Vechi al Brașovului, ceea ce face ca drumul dintre hotelul dumneavoastră și aeroport să fie unul rapid și ușor.
Rezervând în avans un transfer de la aeroport, șoferul vă va aștepta la sosire. Apoi veți fi dus direct la ușa hotelului dumneavoastră, fără probleme.
Unde să vă cazați în Brașov?
Stați în elegantul și frumosul Barrique Chambers, situat în inima Brașovului. Bucurați-vă de vedere la oraș sau la munte din camera dvs. și treziți-vă în fiecare dimineață cu un mic dejun a la carte înainte de a pleca în aventurile dvs.
Hotelul și restaurantul Casa Chitic vă oferă un sejur confortabil la un preț accesibil. Bucurați-vă de avantajele depozitării bagajelor, precum și de un restaurant delicios la fața locului și de o varietate de cafenele și restaurante delicioase chiar în fața ușii hotelului dumneavoastră.
Situat în centrul Brașovului, mai exact în apropiere de Piața Sfatului, Casa Mandl este un apartament spațios și luxos care oferă oaspeților o cameră de hotel cu spațiu de living desemnat. Unele camere sunt dotate cu chicinetă, iar în apropiere există chiar și câteva magazine alimentare.
Bucurați-vă de mai multe priveliști uimitoare din camera dvs. la UpperHouse Suites. Apreciați depozitul de bagaje și chiar și depozitul de schiuri, în timp ce vă aflați în apropierea unora dintre cele mai bune atracții, cum ar fi Biserica Ortodoxă Sfântul Nicolae.
Gândul final
Cu atât de multe lucruri incredibile de făcut în Brașov, punem pariu că este greu să alegi doar câteva din listă!
De la farmecul Pieței Sfatului la istoria din cadrul Muzeului Primei Școli Românești și o excursie de o zi la Poiana Brașov pentru distracție la schi, nu există niciun moment plictisitor în Brașov, asta e sigur.