De ce ar trebui să vizitați Brașov, România

Ne-a luat ceva timp să ne punem la punct sentimentele față de Brașov. Cu siguranță este un loc foarte frumos și merită o vizită. Dar, ca “călători lenți” care vor fi aici de o lună până când vom pleca, ce părere avem despre Brașov? Voi explora acest aspect în această postare.

Urcând câteva trepte abrupte din Bastionul Graft veți ajunge la Turnul Alb. Există un mic muzeu acolo acum, precum și o priveliște minunată asupra orașului.
Cetatea este un alt loc minunat pentru puncte de observație.

Recomandarea mea dacă sunteți aici pentru o excursie scurtă: Faceți un tur de 3 ore de mers pe jos. Apropo: centrul de informare turistică este inutil, de obicei închis (orele lor sunt listate ca fiind 10-6 luni-vineri, dar chiar și atunci sunt adesea închise), iar dacă îl găsiți deschis, doamna s-ar putea să nici nu vă recunoască. Când am venit noi am așteptat 10 minute ca ea să nu mai vorbească cu prietena ei. Am renunțat*.

* Am o adevărată ciudățenie cu centrele turistice de doi bani. Singura lor treabă este să ajute turiștii și nimic nu dă o impresie mai proastă despre un oraș decât un angajat guvernamental arțăgos care nu dă doi bani pe el. Și ce centru de informare turistică este închis în weekend, când majoritatea turiștilor sunt în oraș (și aici chiar e foarte aglomerat în weekend). Haideți Brașov, puneți-vă pe treabă.

Locuri pe care trebuie să le vezi dacă ești în Brașov pentru câteva zile:

Atracții în împrejurimi: Pentru majoritatea oamenilor, Castelul Bran este locul de văzut (noi credem că este foarte supraevaluat). Cele mai bune puncte de atracție din imediata vecinătate a Brașovului, în opinia noastră, sunt Cetatea Râșnov și Bisericile Fortificate Germane.

Cazare în Brașov

Am câteva recomandări: Drachenhaus (hotel frumos, nu se poate întrece locația centrală), Pensiunea Casa Tepes (foarte confortabilă, locație excelentă, ieftină), Vila Alba (nouă, confortabilă, prietenoasă, cu o locație excelentă și la un preț bun).

Dacă ești aici pentru câteva zile o să îți placă Brașovul. Vizitatorii care se încadrează în această categorie pot probabil să nu mai citească acest post chiar aici.

Deci, ce părere aveți despre Brașov pentru Slow Traveller?

Majoritatea celor care ne urmăresc blogul știu că suntem călători lenți, care stau o lună sau chiar două undeva. Lucrăm în timp ce călătorim, așa că închiriem un apartament și facem majoritatea lucrurilor pe care le-ar face localnicii: cumpărături, spălatul rufelor, cumpărături, gătitul, mersul la restaurante și baruri și încercarea de a participa la activitățile locale. Ne înscriem chiar și în săli de sport, așa cum am făcut în Brașov. Astfel, trăim într-un loc și ajungem să îl cunoaștem la fel de bine cum cred că poate face orice călător în câteva săptămâni până la o lună (sau două).

Am văzut câteva postări pe acolo de la alți bloggeri care au vizitat Brașovul și care scriu despre posibilitatea de a locui aici. Îți vor spune că este frumos, temperaturile sunt temperate, mâncarea este delicioasă și că îți poți lua un apartament pentru “câteva sute de dolari pe lună”. Hmmm.

Fiecare loc are avantajele și dezavantajele sale, iar Brașovul nu este exclus din asta. Așadar, ce ar trebui să știi înainte de a veni aici pentru o perioadă lungă de timp?

1) Costuri. Nu este atât de ieftin. Nu veți găsi un apartament pentru “câteva sute de dolari pe lună”. Noi plătim 1.200 de dolari canadieni/lună (asta înseamnă 920 de dolari americani în zilele noastre) pentru un apartament foarte frumos, aproape de centrul orașului.

Mergeți pe Airbnb și toate sunt în acest interval. Am contactat chiar și câteva agenții imobiliare și alternativele erau 650 de euro (740 de dolari americani sau 960 de dolari canadieni) chiar lângă Piața Sfatului sau 450 de euro (510 dolari americani sau 665 de dolari canadieni) pentru o clădire de blocuri comuniste la periferia orașului. Prețurile Airbnb sunt în concordanță cu ceea ce am plătit în locuri precum Budapesta, Praga și Split. Desigur, va fi mult mai ieftin dacă semnați un contract de închiriere pe termen mai lung – dar nu vă așteptați la prețuri de tip Thailanda sau Mexic. Produse alimentare: nici ele nu sunt atât de ieftine.

Până la sfârșitul lunii, mă aștept să fi plătit aproximativ 550 de dolari canadieni pe lună pentru alimente (adică aproximativ 420 de dolari americani). S-ar putea să fie ieftin după standardele canadiene, americane sau vest-europene, dar este din nou în concordanță cu ceea ce am plătit în Budapesta și Praga.

2) Climă “temperată”. Brașovul se află în Transilvania, iar Munții Carpați determină într-adevăr o climă mai temperată. Dar rezultă, de asemenea, și mai multe precipitații. Am numărat 3 zile în care am avut soare în primele 16 zile petrecute acolo. Nu numai că a plouat, dar a fost și frig. Atât de frig încât am ieșit să ne luăm pulovere groase și paltoane ușoare. Oricine trăiește în apropierea munților vă va spune că vremea poate fi foarte variabilă – și acesta este cazul Brașovului.

De ce ar trebui să vizitați Brașov, România. Și gândurile noastre “fără frivolitate” despre cum să stăm aici o perioadă extinsă de timp.
am avut parte de o mulțime de astfel de vreme: ploioasă, cețoasă și rece.
3) Frumusețe. Centrul Brașovului este foarte drăguț. Zona rurală este, de asemenea, foarte drăguță, iar fundalul montan este frumos.

4) Transportul este sporadic, legăturile între orașe sunt limitate. Nu este ușor să te deplasezi ca turist fără mașină. Partea bună este că taxiurile sunt foarte ieftine, aparatul de taxat fiind la 1,53 lei/km. Ne-am înscris la o sală de sport de la periferia orașului și luăm întotdeauna taxiul: o cursă de 15 minute costă 10 lei (ceea ce reprezintă aproximativ 3,33 dolari canadieni, 2,56 dolari americani). Dezavantajul? Avem cel puțin un taxi pe săptămână care încearcă să ne tragă pe sfoară prin faptul că nu pornește aparatul de taxat sau încearcă să scoată mai mulți bani prin alte mijloace necinstite. Nu este amuzant să simți că ai o țintă pe cap ca străin.

5) Contradicții. În România nu se simte deloc că ești bogat și, mergând pe jos, ai impresia că majoritatea oamenilor se chinuie să se descurce. După cum spuneam, costurile nu sunt atât de ieftine. Am vorbit cu câțiva români prietenoși și au fost destul de deschiși cu privire la lipsa de oportunități și la lupta pentru a economisi bani pentru orice.

Pe de altă parte, Brașovul are unul dintre cele mai frumoase centre comerciale pe care le-am văzut oriunde (centrul comercial Coresi). În mod similar, sala de sport la care ne-am înscris este cu ușurință cea mai impresionantă sală de sport în care am fost vreodată membri. Deci cred că unii oameni chiar au bani. Dar există o mare diferență de venituri și dacă nouă “nu ni se pare atât de ieftin”, îmi pot doar imagina cum se chinuie unii localnici să se descurce să ajungă la sfârșit de lună.

6) Brașovul are câini vagabonzi, destul de mulți. Lissette a avut amintiri din Thailanda. Nu-i plac câinii vagabonzi. Dar, ca și în Thailanda, sunt de obicei bine crescuți. Este puțin înfricoșător să dai totuși peste un ciobănesc german mare în mijlocul nopții.

7) Oamenii. Am întâlnit câțiva oameni care au fost prietenoși: am avut conversații bune cu o fată de la sala de sport, iar Christina de la brutăria germană este foarte drăguță. Organizatorul Festivalului Dracula Fim s-a dat peste cap de mai multe ori pentru a se prezenta și pentru a ne povesti despre unele dintre filmele care urmau să fie proiectate. Proprietarul apartamentului nostru Airbnb ne-a arătat orașul în ziua în care am ajuns. Așa că am întâlnit oameni care au fost foarte primitori.

Dar, ca străin, am simțit că ar fi un oraș în care ar fi dificil să ne stabilim și că ne va lua mult timp să ne facem prieteni și să avem o viață socială decentă. Cred că românii sunt în general rezervați și/sau pur și simplu nu sunt familiarizați sau nu se simt confortabil cu străinii. Voi fi sinceră: unii sunt, de asemenea, pur și simplu nepoliticoși și lipsiți de considerație. Și asta nu doar cu noi, ci și între ei. I-am văzut la sala de sport (împingându-se unii pe alții pentru a ajunge la saltele sau la greutăți), mergând pe stradă (nu cedează trecerea celorlalți) și făcând cumpărături (unde vor practica aceleași jocuri de blocaj, de evitare sau de grabă pentru a ajunge înaintea ta).

Chiar ieri, un taximetrist s-a supărat pe mine pentru că am schimbat destinația (am decis să ne oprim la magazinul alimentar în loc să mergem direct acasă). Vă imaginați, eu îi cer să facă un ocol – pentru care plătesc – și el se enervează ? Nu o să spun că românii în general sunt neprietenoși. Dar sunt aspri și nu vor câștiga niciun premiu pentru amabilitate.

Back To Top