Cele mai bune lucruri de făcut în Brașov România

Dacă te întrebi ce să faci în Brașov România sau dacă ar trebui să vizitezi acest oraș transilvănean pe cont propriu, atunci această postare este pentru tine!

Dar lasă-mă să-ți povestesc mai întâi câte ceva despre Brașov. Situat la 166 km nord de București, Brașovul este al 7-lea cel mai populat oraș din România. Acest oraș face parte din regiunea istorică a Transilvaniei și este înconjurat de Munții Carpați Meridionali.

În secolul al XIII-lea, sașii transilvăneni au locuit acest oraș românesc. Și pentru că Brașovul este situat la intersecția rutelor comerciale dintre Imperiul Otoman și Europa de Vest, orașul a devenit un centru pentru negustori. Odată cu creșterea bogăției și a influenței politice, Brașovul a devenit un oraș puternic în România.

Iar atunci când vizitați Brașovul astăzi, puteți vedea orașul pitoresc plin de farmecul lumii vechi. Vedeți 800 de ani de istorie prin clădirile istorice, bastioanele restaurate și turnurile de pază fortificate. Tot ce trebuie să faceți este să urmați itinerariul meu pentru Brașov și să vedeți cele mai bune atracții într-o singură zi.

Vrei să citești acest post mai târziu?

Dezvăluirea: Acest post poate conține link-uri de afiliere. Dacă cumpărați ceva prin intermediul lor, voi primi un mic comision fără costuri suplimentare. Vă mulțumim pentru susținerea acestui site. Pentru mai multe informații, vă rugăm să citiți dezvăluirea pentru mai multe informații.

Ce trebuie să știi înainte de a începe itinerariul tău la Brașov

 • Înainte de a vizita Brașov România, aruncați o privire la unele dintre aceste sfaturi de călătorie utile:
 • Dacă urmați itinerariul meu de 1 zi în Brașov, începeți cât mai devreme posibil. Vă recomand să rămâneți în Brașov în noaptea de dinainte și de după, astfel încât să vă puteți face o idee despre oraș.
 • Leul românesc (plural: lei) este moneda României. RON este codul din trei litere pentru moneda românească.
 • Brașovul este un oraș sigur pentru femeile care călătoresc singure. M-am plimbat atât ziua, cât și noaptea și nu m-am simțit în nesiguranță.
 • În Brașov, indicatoarele sunt scrise în germană, maghiară și română.
 • Stema orașului este o coroană pe un trunchi de stejar și rădăcini. Aceasta poate fi văzută aproape peste tot în Brașov.

Planificați-vă vizita la Brașov cu următoarele festivaluri și evenimente:

 • Parada anuală a flăcăilor din Brașov (prima duminică după Paștele ortodox) – vedeți o paradă cu oameni îmbrăcați în costume colorate călare.
 • Festivalul Brașov Jazz & Blues (august) – ascultați muzică live timp de mai multe zile în centrul orașului.
 • Oktoberfest România (primele două săptămâni din septembrie) – beți beri și bucurați-vă de muzică germană și românească la acest eveniment anual.

Cum să ajungeți la Brașov România

Aer

Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav este situat la 12 km nord-vest de Brașov. Aeroportul este cea mai nouă achiziție a României și va începe să funcționeze în iunie 2023.

Tren

Călătorii pot ajunge la Brașov cu CFR Călători, principala cale ferată din România. Mai multe trenuri circulă zilnic din București, Sighișoara, Sibiu și alte orașe din România. Verificați site-ul CFR Călători pentru a afla orarul și costurile trenurilor.

După ce ajungeți la Gara Brașov, luați un autobuz local spre centrul orașului, care se află la 4 km sud-vest de gară. Ieșiți în fața gării, cumpărați un bilet de autobuz (5 lei) de la casa de bilete și luați autobuzul nr. 4 până în centrul orașului. Stația de autobuz este chiar în fața casei de bilete. Asigurați-vă că vă ștampilați biletul după ce urcați în autobuz.

Cum să vă deplasați în Brașov

Dacă petreceți doar o zi (sau două) în Brașov, cel mai bun mod de a vă deplasa este pe jos. Cele mai multe atracții se află la distanță de mers pe jos.

Dar dacă faceți drumeții în afara Brașovului sau excursii de o zi, va trebui să luați un autobuz local sau un tren local. Am inclus toate detaliile despre transport în secțiunea pentru toate lucrurile de făcut în afara Brașovului (aproape de finalul postării).

Am împachetat multe atracții din Brașov în itinerariul meu de 1 zi, astfel încât să puteți vedea toate punctele de atracție ale orașului. Atunci când urmați itinerariul meu, puteți vedea toate cele mai bune atracții din Brașov în mod eficient și fără efort.

Tot ce trebuie să faci este să urmărești ace roșii numerotate pe harta interactivă și să citești descrierile de mai jos.

Itinerar Brașov: cele mai bune lucruri de făcut în Brașov într-o zi

1. Strada Republicii

Strada Republicii este cel mai bun loc pentru a începe o zi întreagă în Brașov. Pe această pitorească stradă exclusiv pietonală se găsesc multe cafenele în aer liber, restaurante și magazine.

Luați un mic dejun rapid sau luați un covrig pentru că veți avea nevoie de energie pentru o zi întreagă în Brașov. Și nu vă faceți griji că nu petreceți mult timp aici dimineața, vă puteți întoarce la sfârșitul zilei pentru cumpărături.

2 & 3. Muntele Tâmpa prin Telecabina Tâmpa sau pe un traseu de drumeție

Primul pe ordinea de zi este Muntele Tâmpa. Va trebui să mergeți pe Suișul Castelului (strada) până la baza muntelui și să decideți cum doriți să urcați în vârf.

Există două modalități: luați Telecabina Tâmpa Mountain Cable Car (aproximativ 2 minute și 20 de secunde) sau urcați 573m pe un traseu de drumeție (aproximativ o oră sau cam așa ceva). Oricare ar fi modalitatea prin care ajungeți în vârf, veți avea suficient timp pentru a finaliza restul itinerariului.

La 960m, puteți vedea întregul oraș Brașov și zona muntoasă din apropiere. Există o platformă de observare în spatele indicatorului “Brașov” și o altă platformă de observare chiar la vest de acesta.

Sfat: dacă urcați pe Muntele Tâmpa, puteți face o buclă în sens invers acelor de ceasornic de la stația de telecabină. Acesta este traseul care urcă pe Muntele Tâmpa. Purtați adidași sau pantofi de drumeție ușori. Unele părți sunt destul de abrupte.

4. Bastionul Țesătorilor (Bastionul Țesătorilor)

Bastionul Țesătorilor (Bastionul Țesătorilor) a fost cândva o parte din fortificațiile Brașovului. Este unul dintre turnurile de pază originale construite și întreținute de breasla țesătorilor de pânză.

După ce bastionul a fost abandonat în 1750, turnul de pază păstrat a fost folosit pentru depozitarea documentelor și ca loc de întâlnire. Astăzi, interiorul face parte dintr-un muzeu medieval, în timp ce exteriorul este folosit pentru concerte și opere datorită acusticii excelente.

Chiar dacă nu intrați în interiorul bastionului, puteți admira clădirea din exterior.

5. Muzeul Prima Școală Românească (First Romanian School Museum)

Dincolo de centrul orașului se află punctele de atracție din jurul Pieței Unirii, un cartier în care locuiau românii pe vremea când sașii stăpâneau Brașovul.

Construit în 1495, Muzeul Prima Școală Românească (Muzeul Prima Școală Românească) a fost prima școală din România în care limba română era folosită în predare. Aici vin oameni de pretutindeni pentru a fi elevi. Fiecare sat a plătit pentru ca un elev să frecventeze școala, astfel încât aceștia să se întoarcă și să împărtășească cunoștințele lor. Un număr impresionant de 1.730 de elevi au frecventat Prima Școală Românească.

Școala a rămas o instituție de învățământ până în 1850. Apoi a devenit prima tipografie românească. Doar 39 de cărți au fost tipărite aici.

Astăzi, vedeți o colecție de cărți slavone și românești și prima Biblie românească în interiorul acestui mic muzeu.

6. Biserica Sfântul Nicolae (Biserica Sfântul Nicolae)

Lângă Muzeul Primei Școli Românești se află Biserica Sfântul Nicolae (Biserica Sfântul Nicolae), o catedrală ortodoxă românească din secolul al XVI-lea.

Biserica a fost înființată inițial în 1292. Inițial, a fost construită în stil gotic, dar, de-a lungul anilor, au fost necesare renovări, biserica a fost reconstruită cu piatră de către localnici și au fost adăugate elemente decorative baroce.

Intrați în interiorul bisericii pentru a vedea frescele. Și verificați cimitirul adiacent și picturile murale de la intrare, la ieșire.

7. Poarta Ecaterinei (Poarta Ecaterinei)

Românilor le-a fost interzis să locuiască în interiorul cetății atunci când sașii au condus Brașovul între secolele XIII și XVII. Iar singurul mod de a intra în zidul fortificat era prin plata unei taxe de trecere și intrarea prin Poarta Ecaterinei (Poarta Ecaterinei).

Numită după Mănăstirea Sfânta Ecaterina (situată în aceeași locație), breasla croitorilor a construit poarta în 1559 în scop defensiv. Este una dintre ultimele porți originale rămase în picioare care au supraviețuit epocii medievale. Poarta este formată din patru turnulețe și o clădire centrală pătrată cu turn. Deasupra intrării, puteți vedea stema orașului.

Plimbați-vă prin micul parc prin potecile de promenadă din jurul porții medievale. Totul este gratuit.

8. Sinagoga Beit Israel (Sinagoga Beth Israel)

În secolul al XV-lea, evreii s-au stabilit în Brașov, devenind primul oraș săsesc din Transilvania pentru coloniștii evrei. Pe măsură ce populația evreiască a crescut, Sinagoga Beit Israel (Sinagoga Beth Israel) a fost construită ca o casă de rugăciune pentru comunitatea sa.

Construită între 1899 și 1901, Sinagoga ortodoxă cu dungi roșii și albe a fost construită în stil neogotic cu elemente arhitecturale maure. De la construcția sa au avut loc multiple renovări. Astăzi, în interiorul sinagogii puteți vedea vitralii, stema așezării israeliene și plăci comemorative.

9. Strada Sforii (Strada Frânghiei)

În apropierea sinagogii se află cea mai îngustă stradă din Europa de Est: Strada Sforii (Rope Street).

Inițial, această stradă de 80 de metri a fost construită ca pasaj pentru pompieri în secolul al XV-lea. Dar astăzi, acest coridor îngust este o atracție excentrică în Brașov.

Puteți atinge ambele părți ale străzii pietruite din piatră în timp ce vă plimbați de la un capăt la altul. La urma urmei, cea mai lată parte are 135 cm (53 de inci), iar cea mai îngustă parte are doar 111 cm (44 de inci).

Uitați-vă la toate graffiti-urile de pe ambii pereți și la statuia cu frânghii de la capătul sudic. Și puteți vedea chiar și semnul Brașovului în Muntele Tâmpa.

10. Biserica Neagra (Biserica Neagră)

Biserica Neagra (The Black Church) este un lăcaș de cult pentru comunitatea luterană din Brașov. Construită de sași în stil arhitectural gotic, este cea mai mare biserică din România.

Biserica și-a primit numele de la exteriorul său întunecat. Aspectul întunecat a fost cauzat de un presupus incendiu în 1689. Dar unii istorici spun că exteriorul întunecat este cauzat de poluare.

Cu toate acestea, merită să verificați interiorul bisericii. Căutați două orgi mari. În plus, în interior există peste 150 de covoare de rugăciune. Este cea mai mare colecție din afara Turciei.

Biletele se vând la studioul de cadouri de vizavi de intrarea în biserică. Iar dacă vă aflați acolo în lunile de vară, puteți chiar să ascultați orga cântând sâmbătă seara.

11, 12 & 13. Piața Sfatului (Piața Sfatului)

Piața Sfatului (Piața Sfatului) este centrul istoric al Brașovului. A fost un important centru comercial și cultural și o piață vibrantă, unde comercianții vindeau produse și oamenii socializau.

În prezent, clădirile istorice colorate din secolele XVIII-XIX se găsesc în întreaga piață, iar cafenelele și restaurantele cu locuri în aer liber sunt aliniate în perimetru.

Pe lângă toate opțiunile de mâncare (despre care voi discuta mai târziu), vizitați Casa Sfatului (Sala de Consiliu) situată în centru. Această fostă primărie găzduiește Muzeul de Istorie Brașov și are stema orașului direct deasupra intrării.

Iar în partea de nord a pieței principale, căutați Biserica Sfânta Adormire a Maicii Domnului. Intrarea este un pic ascunsă. Căutați o clădire cu trei etaje, intrați pe o ușă și mergeți pe coridor pentru a vedea biserica ortodoxă în interiorul unei curți mici.

14 & 15. Turnul Alb (Turnul Alb) și Turnul Negru (Turnul Negru)

În continuare, vizitați două turnuri de veghe din secolul al XV-lea care păzesc Brașovul.

Mai întâi, vizitați Turnul Alb (Turnul Alb), un turn de veghe semicircular înalt de 20 de metri. În interiorul turnului există un muzeu unde puteți vedea exponate care se întind pe cinci niveluri de lemn.

Apoi, urmați poteca de la baza Turnului Alb, iar aceasta vă va conduce la Turnul Negru (Turnul Negru), un turn cu baza pătrată, înalt de 11 metri, cu un acoperiș de sticlă. În interiorul turnului se află o expoziție de arme care aparține Muzeului de Istorie a Județului Brașov.

Cu toate acestea, când am vizitat cele două turnuri în luna august, nu am putut vedea interiorul ambelor.

Dar am văzut câteva priveliști uimitoare ale Brașovului de pe punțile de observație din jurul ambelor turnuri. Doar priveliștile merită să urci dealul. Aruncați doar o privire la fotografiile de mai jos!

16. Piața Sfântul Ioan (Piața Sfântul Ioan)

Piața Sfântul Ioan (Piața Sfântul Ioan) este o piață mică, nu departe de principala stradă pietonală, Strada Republicii. Acest spațiu deschis găzduiește multe evenimente culturale, inclusiv Brașov Jazz & Blues Festival în luna august, pe care l-am întâlnit în timp ce eram acolo.

Dar chiar dacă nu există evenimente, puteți totuși să admirați picturile murale artistice colorate din jurul pieței. Există mai multe graffiti în jurul străzilor mici de lângă spațiul deschis.

Și cu asta am încheiat itinerariul meu în Brașov. Luați cina pe Strada Republicii sau în Piața Sfatului pentru a încheia ziua în acest oraș fermecător.

Alte lucruri de văzut în Brașov: în afara centrului orașului

Există mult mai multe lucruri de făcut în Brașov în afară de atracțiile menționate în acest itinerar. Dacă puteți petrece mai mult de o zi în Brașov, iată alte câteva lucruri de văzut în jurul Brașovului (vezi ace albastre pe hartă):

 • Pietrele Lai Solomon (Solomon Rocks) – drumeție de 2 ore cu pârâuri, izvoare naturale și o cascadă. Luați autobuzul 50 din Livada Poștei până la Pietrele lui Solomon.
 • Poiana Brașov – drumeție vara și schi în timpul iernii. Luați autobuzul 20 de la Livada Postei până la Poiana Brașov. Se poate face o drumeție de la Pietrele Lai Solomon până la Poiana Brașov (4,2 km, 1,5 ore).
 • Cetatea Râșnov – Vedeți o cetate medievală și un peisaj rural românesc frumos. Luați un tren local de la Gara Brașov la Gara Râșnov.
 • Castelul Bran și Castelul Peleș – Vizitați faimosul Castel Bran (Castelul lui Dracula), Castelul Peleș, un castel neorenascentist din Munții Carpați și Cetatea Râșnov în această excursie de o zi.
 • Autostrada Transfăgărășan – Cea mai faimoasă șosea din România care traversează în zigzag secțiunea sudică a Munților Carpați. În cadrul turului organizat se va vizita șoseaua sinuoasă și lacul Balea.

Unde să te cazezi în Brașov România ca un călător solo

Am inclus multe lucruri de făcut în Brașov în itinerariul meu de o zi, așa că vă recomand să vă cazați cu o noapte înainte, astfel încât să puteți începe ziua în Brașov cu bine și devreme.

Și sugerez, de asemenea, să rămâi peste noapte, astfel încât să nu trebuiască să te grăbești să te întorci la București sau să continui spre un alt oraș. În plus, vă puteți bucura de o masă bună la sfârșitul zilei și puteți vedea Brașovul noaptea.

Eu am stat la un apartament Airbnb care se află la distanță de mers pe jos de tot. Iar dacă nu aș fi stat în acest apartament, mi-ar fi plăcut să stau la unul dintre hotelurile enumerate mai jos.

 • Art Studio Apartment ($) – o garsonieră nou-nouță, la parter, cu tot ce ai nevoie pentru un sejur pe termen scurt.
  Verificați prețurile și recenziile: Airbnb
 • Schuster Boarding House ($) – un hotel de tip boutique drăguț, cu camere moderne și confortabile.
 • Verificați prețurile și recenziile: Agoda
 • Radisson Blu Aurum Hotel ($$) – un hotel de tip boutique de 5 stele cu camere contemporane eclectice.

Unde să mănânci în Brașov România

Mâncarea tradițională din Brașov este foarte asemănătoare cu cea din București: gustoasă, sățioasă și cu multă carne. Dar o mână de elemente din meniu sunt specifice regiunii. Voi menționa aceste specialități mai jos.

Iată câteva dintre locurile mele preferate pentru a mânca în Brașov:

 • La Ceaun – comandați mâncăruri de cazan, cum ar fi supa de fasole cu șuncă afumată într-un bol de pâine sau pui prăjit în cazan cu polenta. Și încercați beri locale precum Breasla Cărciumarilor Pilsner sau Mustată Blondă. La Ceaun are două locații.
 • Sergiana – restaurantul tradițional oferă gratuit burtă de porc prăjită și pâine, așa că nu comandați prea multă mâncare.
 • Bistro L’Arte – încercați melci Crizbav cu salată și comandați Czell Blondă Clară, o bere locală produsă în Brașov. Și dacă mai aveți loc, încercați Gomboti (găluște cu scorțișoară și prune).
 • Ceasu’ Rău – încercați bulz ciobănesc (polenta cu brânză, cârnați afumați, ou) sau cârnați de Poiana Mărului la acest restaurant românesc de grătar
 • Simigeria Petru – o brutărie populară care vinde mai multe tipuri de covrigi.
 • Brutăria Transilvania – încercați un Kürtőskalács, o prăjitură dulce cu cilindru prăjită la proțap. Acesta vine în multe arome diferite.
 • Gelato Mania – cel mai bun local de gelato din Brașov! Localnicii încep să stea la coadă cu o jumătate de oră înainte de a se deschide.
Back To Top